Osmani: Očekujemo podršku SAD i EU po pitanju tablica

Tanjug
Osmani: Očekujemo podršku SAD i EU po pitanju tablica

PRIŠTINA - Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da insistiranje Prištine na promjeni registarskih tablica srpskog stanovništva predstavlja "borbu protiv bandi" i izrazila očekivanje da će po tom pitanju imati podršku "saveznika i u EU i u SAD".

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Prištini rekla da je, kako tvrdi, "manjina koja još nije promijenila registarske tablice" pod uticajem stalnih prijetnji "nelegalnih kriminalnih struktura", koje, prema njenim riječima uključuju paljenje automobila i kuća.

Kaže i da su postupci Prištine u vezi sa registarskim tablicama usmjereni na vladavinu prava i jednakost pred zakonom, prenose prištinski mediji.

Osmani je izjavu predsjednika Srpske liste Gorana Rakića da će Srbi, ako dođe do oduzimanja njihove imovine pružiti miran, demokratski otpor okarakterisala kao "prijetnju Srbije protivpravnim mjerama".

Rok koje su postavile vlasti u Prištini za zamjenu registarskih tablica ističe 31. oktobra.

SAD i EU zatražile su odlaganje tog roka za 10 mjeseci, ali je Priština to odbila.

Fon der Lajen je ranije danas na konferenciji za novinare sa Osmani izrazila uvjerenje da će pitanje registarskih tablica biti riješeno bez krize.

Ursula fon der Lajen je posjetu Zapadnom Balkanu započela juče u Sjevernoj Makedoniji, a poslije Pristine sutra dolazi u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana