Orlić: Očekujem da ćemo do četvrtka imati novu vladu

GS
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Poslanici Skupštine Srbije od 12.30 počinju raspravu o prijedlogu novog kabineta Ane Brnabić. Mandatarka će osim sastava nove Vlade Srbije izložiti i svoj program. Predsjednik parlamenta Vladimir Orlić kaže za RTS da će se predviđenih pet sati na raspravu sigurno udvostručiti, računajući replike i očekivana pozivanja na povredu Poslovnika.

Skupština Srbije razmatraće na posjebnoj sednici izbor nove Vlade. Poznata su imena svih ministara. Dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević preuzeće istoimeni ministarski resor.

Sa mjesta direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u Vladu ulazi Mihailo Jovanović i vodiće ministarstvo informisanja i telekomunikacija. U novoj Vladi Srbije neće biti Zlatibora Lončara, Branislava Nedimovića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Jadranke Joksimović.

Vladimir Orlić ističe za RTS da pet sati za raspravu o novoj vladi predviđa Poslovnik, dok je u praksi to, gotovo uvijek, dvostruko više. "Svaki šef 15 poslaničkih grupa, računajući replike i pozivanje na povredu Poslovnika, što će samo po sebi trajati pet sati", navodi Orlić.

Očekuje da će se pozivanje na povredu Poslovnika dogoditi i više desetina puta, a da ćemo tek u srijedu doći do same rasprave.

Naglašava da se neće razmatrati amandmani, budući da se raspravlja samo o sastavu nove vlade.

Pored sastava vlade, mandatarka će obrazložiti glavne elemente politike svog novog kabineta. Prema njegovim riječima, cijela Srbija očekuje da će se obezbijediti kontinuitet politike koja se već vodi u, kako je naglasio, trenutku velikih potresa u Evropi i svijetu.

Prvo ide ekspoze mandatarke Ane Brnabić. Ministri neće govoriti dok ne budu izabrani, a svaki poslanik će ispred sebe imati tekst ekspozea, navodi Orlić.

Kada će vlada biti izbarana, Orlić kaže da zavisi od toga koliko će poslanici biti raspoloženi za priču. Sednica će trajati i popodne i uveče, sutra nastaljamo a posle glasanja, poslanici će polagati zakletvu, dodaje predsjednik Skupštine Srbije.

Orlić procjenjuje da će nova vlada biti izabrana do četvrtka.

"Uvek su pozvani i predstavnici državnih organa, kompletan diplomatski kor, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati polaganju zakletve članova nove vlade", kaže Orlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana