Optužnica za zločin nad vojnicima JNA u Zagrebu na dopuni

Tanjug
Optužnica za zločin nad vojnicima JNA u Zagrebu na dopuni

BEOGRAD - Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dopunjava optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika hrvatske jedinice ZNG (zenge) koji je porijeklom Albanac zvani Ranko, a kojom ga tereti za zločine u zagrebačkom logoru nad zarobljenim vojnicima JNA, rečeno je Tanjugu u ovom tužilaštvu.

Vojnici su mučeni na najzvjerskije način, a jedan je ubijen.

Optužnica je 7. jula prošle godine predata sudu na potvrđivanje, ali nije potvrđena, već je vraćena Tužilaštvu na dopunu, koja je u toku.

Ovaj pripadnik „zengi“, čiji su inicijali B.T. zvani Ranko, porijeklom je Albanac koji je nakon rata promijenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu istražni organi Srbije ušli u trag.

On je identifikovan kao jedan od počinilaca gnusnog zločina u kojem je na najzvjerskiji način mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je B.T. jednog i ubio.

B.T. nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je nakon hapšenja prema potjernici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

Zarobljeni vojnici JNA koji su se predali, u septembru 1991. godine odvedeni su u logor formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Njemu je stavljeno na teret da je kao pripadnik „zengi“, zajedno sa više nepoznatih pripadnika iste jedinice, nad zarobljenim vojnicima JNA, vršio zastrašivanje, mučenje, povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

U više navrata je B.T. u različitim intervalima, ove vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti, tukao kundakom, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim gazio čizmama i skakao po njima.

Prijetio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cijev oružja u usta i na sljepoočnicu prijeteći im ubistvom, gasio im cigarete po tijelu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu Tužilaštva, za posljedicu imalo povrede tjelesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje ovih vojnika.

On je, prema optužnici, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja, ispalio hitac iz pištolja u glavu vojnika čiji su inicijali B.B. i ubio ga.

Na sajtu Tužilaštva Srbije za ratne zločine piše da su optužnicom od 7. jula 2021. godine obuhvaćeni događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. u naselju Rakitje u objektu „zengi“ i MUP-a Hrvatske.

B.T. je stavljeno na teret da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana