Oglasio se prvi tužilac Srbije o optužnici Prištine u slučaju Banjska

Srna
Oglasio se prvi tužilac Srbije o optužnici Prištine u slučaju Banjska

BEOGRAD - Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatra da optužnica privremenih institucija u Prištini protiv Milana Radoičića i drugih nema nikakav značaj.

Stefanović je podsjetio da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i ističe da privremene prištinske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih, prenosi RTS.

Stefanović je ukazao da se protiv Radojičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična djela – udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

U Prištini objavljena optužnica za Banjsku protiv 45 osoba

"U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde obratilo Euleksu i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska", napomenuo je glavni tužilac.

Naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena Tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od Euleksa.

Specijalno tužilaštvo privremenih institucija u Prišitni podiglo je danas optužnicu protiv 45 lica, uključujući Milana Radoičića, zbog sumnje da su bili dio oružane grupe koja je u Banjskoj prošlog septembra, kako je navedeno, napala takozvanu kosovsku policiju.

U sukobu Srba sa sjevera Kosva i Metohije sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj su u noći između 23. i 24. septembra poginuli Bojan Mijailović, Stefan Nedeljković i Igor Milenković, a na suprotnoj strani policijski narednik Afrim Bunjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana