Održana prva sjednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih

Srna
Održana prva sjednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih

BEOGRAD - U Beogradu je danas održana prva sjednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Srbije.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih partnera, Unicefa i zemalja koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalje korake koji podrazumijevaju pružanje podrške djeci i njihovim porodicama, kao i kulture sjećanja na sve žrtve, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je od izuzetnog značaja da ona počne da djeluje što je prije moguće.

“Vlada Srbije će podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali će glavnu riječ voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku Vlada u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo”, navela je Brnabićeva.

Doktor Milica Pejović Milovančević istakla je da je situacija u kojoj se čitava zemlja našla potpuno nova i predstavlja nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli.

Prema njenim riječima, neophodno je fokusirati se na djecu i njihovo mentalno zdravlje, prije nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posljedica.

Doktorka Tamara Džamonja istakla je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku djeci, roditeljima i nastavnicima.

Ona je dodala da je važno da se sastavi tih timova ne mijenjaju, jer je ljudima kojima je potrebna pomoć, takođe potrebna i izvjesna vrsta stalnosti i predvidivosti.

Osim Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, odlukom Vlade formirani su i Sajet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Radna grupa za bezbjednost djece na internetu.

U dvije pucnjave koje su se dogodile prošle sedmice u Beogradu i Mladenovcu ubijeno je 17 ljudi, najviše djece, a 20 je povrijeđeno.

Napadači su u oba slučaja uhapšeni - učenik sedmog razreda u školi na Vračaru koji je usmrtio osam ćaka i radnika obezbjeđenja, kao i 21-godišnjak koji je u selima kod Mladenovca ubio osmoro ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana