Održana komemoracija u Novom Sadu povodom smrti fotoreportera Jaroslava Papa

Srna
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na komemoraciji Jaroslavu Papu
Foto: Tanjug | Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na komemoraciji Jaroslavu Papu

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je održan komemorativni skup na kojem su se porodica, kolege i prijatelji oprostili od fotoreportera Tanjuga Jaroslava Papa - jednog od najvećih velemajstora novinske fotografije u Srbiji.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajević istakao je da je Pap bio neko ko je uživao u svom poslu.

"Od nemerljive je vrednosti da se naša esnafska organizacija, čiji je bio član, poznavati po ljudima, kao što je bio Jaroslav Pap", istakao je Brajović obraćajući se brojnim okuljenima na komemoraciji održanoj u Kulturnom centru Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Pap bio veliki umjetnik, hroničar Novog Sada i Vojvodine, ali i rijetko skroman i povučen čovjek sa nevjerovatnim osjećajem za fotografiju.

"Jaro je bio kao dobri Deda Mraz na događajima, nikad nametljiv, uvek po strani, a uvek na pravom mestu. Nikada u prvom redu, a uvek sa pravom fotografijom. I to mogu samo veliki umetnici, to je činjenica. Ne morate da budete stručnjak za fotografiju i medije, to možete da osetite", rekao je Vučević.

Od Papa su se biranim riječima oprostili i glavni i odgovorni urednik lista "Dnevnik" Nada Vujović, potom njegov dugogodišnji kolega i sadašnji glavni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Nenad Ćaćić i novinar Đorđe Vukmirović.

Jaroslav Pap iznenada je preminuo u ponedjeljak, 16. avgusta, u 65. godini, u lovištu "Kazuk" u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je decenijama bilježio veličanstvene slike prirode koje su obišle cijeli svijet.

Pap je u izuzetno bogatoj karijeri pratio i snimao prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu početkom devedesetih i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

Više od 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najeminentnijih svjetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošiejted presa do Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana