Održana komemoracija Ištvanu Pastoru

Srna
Održana komemoracija Ištvanu Pastoru

NOVI SAD, - U Novom Sadu je održana je komemorativna sjednica povodom smrti predsjednika Skupštine Vojvodine Ištvana Patora.

Od Ištvana Pastora u Skupštini Vojvodine govorom su se oprostili potpredsjednik Skupštine Damir Zobenica, premijer Vojvodine Igor Mirović i predsjednik pokrajinske poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Bojan Bagi, prenijla je Radio-televizija Vojvodine.

U Skupštini Vojvodine otvorena je i Knjiga žalosti, u koju su se upisali predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, nekadašnji predsjednik parlamenta Srpske.

Predsjednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor biće sahranjen danas u 14.00 časova na Bajskom groblju u Subotici.

Kako je ranija objavio njegov sin Blaint Pastor, od Pastora će se govorom oprostiti mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici mađarskog naroda u Srbiji i Rumuniji.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor preminuo je 30. oktobra u 68. godini. Bio je predsjednik Skupštine Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas.

Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Mađarske.

Nenad Stevandić upisao se jutros u knjigu žalosti koja je otvorena povodom smrti predsjednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora za koga je naveo da se založio da se uspostavi i saradnja dva parlamenta i razvije saradnja srpskog i mađarskog naroda.

-Pastor je svojim veliki trudom i zalaganjem učinio sve da se uspostavi i učvrsti saradnja naša dva parlamenta, da se razvije privredna, obrazovna i kulturna saradnja kako Republike Srpske i Vojvodine, tako i srpskog i mađarskog naroda - naveo je Stevandić na “Iksu”.

Nedeljko Čubrilović uputio je telegrame saučešća porodici, Skupštini Vojvodine i Savezu vojvođanskih Mađara povodom smrti Ištvana Pastora za koga je naveo da je bio primjer ljudske dobrote, povećenosti poslu i njegovanju prijateljskih odnosa između mađarskog i srpskog naroda.

-Sa dubokim žaljem izražavam iskreno saučešće zbog preranog odlaska Ištvana Pastora sa kojim sam imao veoma dobre institucionalne, profesionalne i, prije svega, čvrste prijateljske veze, koje smo uspostavili i zajednički njegovali tokom niza godina našeg poznanstva. Pastor je bio primjer ljudske dobrote, posvećenosti poslu i njegovanju prijateljskih odnosa, posebno između mađarskog i srpskog naroda, na čemu smo mu beskrajno zahvalni - naveo je Čubrilović koji se danas upisao u Knjigu žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana