Kancelarija za KiM: Odluka Prištine o eksproprijaciji atak na privatnu imovinu Srba

Srna
Foto: KoSSev

BEOGRAD - Nova odluka vlade samoproglašenog Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok predstavlja novi atak na privatnu imovinu Srba, ocijenjeno je danas iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz ove kancelarije su ukazali da pred očima kompletne međunarodne zajednice premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da, kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga.

“S tim ciljem je danas doneta i ova nova odluka, dok istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prijete otvaranjem mosta na Ibru kao novim vidom provokacije i zastrašivanja Srba”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su istakli da su se protiv nelegalne eksproprijacije na sjeveru Kosova i Metohije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice.

“Uprkos činjenici da su takvi Kurtijevi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrpskom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu”, navedeno je u saopštenju.

U tekstu se napominje da su Srbi na sjeveru Kosova i Metohije pune tri godine taoci Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike, a na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posjedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio.

Na meti su, kako je naglašeno, i otimanje zgrada za socijano ugroženo stanovništvo, uzurpacija lječilišnog kompleksa “Rajska banja”, izbacivanje redakcije “Jedinstva” na ulicu, dok Kurtijeve falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova.

“To je Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni teror”, zaključeno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana