Odbijen Tačijev zahtjev za izuzeće predsjednika suda

Srna
Odbijen Tačijev zahtjev za izuzeće predsjednika suda

BEOGRAD - Predsjednik Specijalizovanih vijeća Kosova Ekatarina Trendafilova odbacila je zahtjev odbrane bivšeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija za njeno izuzeće od odlučivanja o sastavu žalbenog vijeća koje treba da odluči o njegovoj žalbi na rješenje o produženju pritvora.

Trendafilova je u obrazloženju svoje odluke navela da predsjednik suda ne podliježe izuzeću u vršenju svoje sudijsko-administrativne funkcije, te zadržava nadležnost da nastavi da obavlja svoje funkcije u skladu sa pravnim okvirom tog suda.

Tačijevi branioci su podnijeli ovaj zahtjev 16. avgusta, istog dana kada i žalbu na rješenje o pritvoru, jer sumnjaju u njenu pristrasnost, prenosi Tanjug.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni u novembru 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Oni su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine u 40 mjesta gdje su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za šta im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U zajedničkoj optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mjesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Čahanu, u sjevernoj Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana