Odata počast srpskim herojima sa Košara

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Polaganjem vijenaca na spomenik herojima sa Košara u Beogradu obilježene su 24 godine od završetka ove bitke - simbola otpora tokom NATO agresije u kojoj je život izgubilo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Vijence na spomenik herojima su položili članovi porodica poginulih boraca, preživjeli heroji sa Košara i predstavnici udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Vijence su položili predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kao izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Majda Milivojević iz humanitarne fondacije koja nosi njeno ime kazivala je pjesmu "Majka junaka sa Košara".

U Narodnom pozorištu u Beogradu je, povodom 24 godine od Bitke na Košarama, planirana komemorativna akademija na kojoj će se obratiti ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, pripadnici terorističke OVK-a, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju na SR Jugoslaviju i Srbiju kroz Juničke planine.

U borbama na Košarama stradao je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije, nakon Kumanovskog sporazuma, povukla sa Kosova i Metohije.

          

             

           

                       

           

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana