Odalović: Kurti nema snage da krene na KFOR

Srna
Odalović: Kurti nema snage da krene na KFOR

BEOGRAD - Predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocijenio je da bi odluka režima u Prištini da otvori most na Ibru imala nesagledive posljedice i da premijer privremenih prištnskih institucija Aljbin Kurti nema snagu ni hrabrost da krene na Kfor.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada gdje žive Albanci i sjeverni dio u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Odalović je ukazao na činjenicu da je most na Ibru prije 25 godina spriječio pogrom Srba, te ocijenio da je taj most posljednji simbol premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "koji treba srušiti da bi praktično zagospodario u punom kapacitetu sjeverom Kosmeta"

"To je bio njegov strateški cilj, to je njegova politika i on to ne krije. To će u njegovoj izbornoj kampanji biti možda najjači i jedini adut koji će prodati lokalnim Albancima da bi dobio njihovu podršku", rekao je Odalović za RTS.

Otvaranju mosta na Ibru u ovom trenutku protive se i SAD, EU, Kvinta i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana