Odalović: Kurti će morati da formira ZSO

Srna
Odalović: Kurti će morati da formira ZSO

BEOGRAD - Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca te istakao da je Evropa nemoćna da natjera Prištinu da uradi šta je potpisala.

Odalović je rekao da će Kurti morati da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je u ovoj godini prilika da se dođe do nekog rješenja, pošto će međunarodna zajednica punim kapacitetom biti uključena u procese.

- SAD ide na svoje izbore sledeće godine, dok će Evropa takođe, na proleće, raspustiti parlament - rekao je Odalović za RTS.

On je naveo da Kurti ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa sjevera, te dodao da je ključni cilj Kurtija da otme dio teritorije Srbije.

Odalović je dodao da je Beograd s pravom ljut na međunarodne posrednike što na određeni način ponekad izjednačavaju Beograd i Prištinu u eskalaciji koja je nastala na sjeveru Kosova i Metohije, iako je za eskalaciju isključivo odgovoran Kurti.

- Nisu preglasni u tome da osuđuju šta on radi na severu, ali se plaše kako reaguju SAD, optužuju ga da svađa njih sa strateškim partnerima, koji su naumili da im prave državu - napominje Odalović i dodaje da je jedan broj Srba morao da se dislocira zbog “Kurtijevih spiskova” (za hapšenje).

Odalović je rekao da na Kosovu i Metohiji nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi, te istakao da Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike sa sjevera Kosova i da raspiše izbore.

On je ukazao na nemoć Evrope da natjera Prištinu da uradi šta je potpisala.

- Počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca. Kurtijevi politički protivnici ga optužuju da ih svađa sa strateškim partnerima koji su naumili da im naprave državu - napomenuo je Odalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana