Odalović: KFOR da garantuje bezbjednost Srbima i udalji ROSU sa sjevera

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Ukoliko Kfor odbije zahtjev Vlade Srbije za povratak srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo i Metohiju onda mora da obrazloži da će garantovati bezbjednost Srbima i da će vratiti kosovske specijalce sa sjevera pokrajine u Prištinu, poručio je predsjednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović.

Odalović je ukazao da po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN Kfor ima 16 funkcija kojima treba da se vrati i da ih ispuni, a da uporedo treba dođe do formiranje zajednice srpskih opština, što je obaveza po Briselskom sporazumu.

"Rezolucija 1244 je u funkciji, a Kfor bi trebalo da zaustavi teror, obezbedi sigurnost i vrati specijalne snage policije samoproglašenog Kosova Rosu sa severa Kosova i Metohije ka Prištini", rekao je Odalović.

On je poručio da je put za izlazak iz trenutne situacije da se ide ka dogovoru, u čemu je značajna uloga međunarodnog faktora i međunarodnih snaga.

U osvrtu na jučerašnji veliki narodni protest u Rudarima, Odalović je rekao da je poslata slika jedinstva i istrajnosti, te da je poruka upućena mnogo dalje od Prištine.

Odalović je za Televiziju "Prva" rekao da za 14 dana protesta, uz ogromne rizike, nije bilo nijednog incidenta.

"Nijedan Albanac nije imao problem sa Srbima. Srbi reaguju na teror premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, a nisu neko ko pravi problem. Radi se o važnom trenutku u kome oni po čijim signalima i podrškama radi Kurti moraju da ga obuzdaju. Ovo je testiranje Srba i Srbije. Izdržaćemo i nećemo popustiti. Niko od Srba ne uzima ničije nego traži svoje. Niko se ne ugrožava. Ugroženi su samo Srbi", rekao je Odalović.

On je poručio da se ne može tolerisati okupacija sjevera Kosova i Metohije preko upada specijalnih jedinica prištinske policije, te da su u vezi sa pitanjem Kosmeta izigrani i duh i forma međunarodnih dokumenata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana