Od danas u Srbji studija o kolektivnom imunitetu

Agencije
Od danas u Srbji studija o kolektivnom imunitetu

BEOGRAD - U Srbiji od danas počinje realizacija seroepidemiološke studije kako bi se utvrdio nivo kolektivnog imuniteta na virus korona.

Rukovodilac ove studije profesor Tatjana Pekmezović rekla je da će danas početi realizacija uvodne faze studije, a nakon toga i prva testiranja krajem sedmice.
Ona je za RTS navela da će u ispitivanjima učestvovati oko 7.000 domaćinstava koja će popunjavati upitnik, a u Beogradu će biti ispitano 1.600 domaćinstava.

“Nikako nismo birali po zaraženosti porodica. Istraživanje se odvija na slučajnom uzorku populacije”, rekla je Pekmezovićeva.

Prema njenim rečima, to znači da svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano na ispitivanje.

Ona je objasnila da je cilj studije da se prouče asimptomatski slučajevi i lanci transmisije u porodicama, ali i percepcija od rizika bolesti.

Dekan beogradskog Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić rekao je da je cilj i da se definišu osjetljive populacije na virus i koji su faktori rizika koji su doprinijeli lošem ishodu.

U Srbiji, prema juče objavljenim podacima, od virusa korona ukupno su preminule 193 osobe, a 1.551 je izliječena. Virus je bio utvrđen kod ukupno 9.464 osoba, a testirano je njih 101.911.

 

Srbija testirala 100.000, Hrvatska 38.000,Priština ne testira

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su srpski ljekari pošteniji i bolji od svih u regionu, iako će njegovi politički protivnici da kažu da je Priština najuspješnija kao zemlja u borbi protiv korona virusa, uprkos tome što to nije zemlja i što tamo ne testiraju ljude, niti iznose prave podatke.

Srbija, za razliku od mnogih drugih nije vodila političke igre, već je govorila istinu o broju umrlih, dok neki drugi nisu ljude iz gerontoloških centara računali uopšte kao umrle od korone.

Država se pokazala kao veoma odgovorna i operativna, istakao je Vučić sinoć, gostujući u Hit tvitu na Pinku.

“Rekli su da naši lekari ništa ne znaju, neće da nas porede sa Belgijom, Holandijom, Italijom, Španijom i Francuskom, niti sa Engleskom, SAD, Nemačkom niti Švacarskom. Ali, neće ni sa Austrijom, Slovenijom, Mađarskom i Rumunijom i Slovenijom”.

Dodaje da će zato da kažu kako je najuspjesnsija Priština:

“Jer, niti ko tamo testira, pa od čega su umrli, ako ih niko ne testira?”, zapitao je Vučić.

Takođe, primjetio je da je Srbija do sada testirala preko 100.000 ljudi, a Hrvatska 37.000 ili 38.000 ljudi.

Predsjednik Srbije dodaje da pojedini ne testiraju nikoga i poslije sedam dana samo upišu koliko su ljudi navodno testirali.

“Neću da dozvolim, evo, pitam, što ne zove Svetska zdravstvena organizacija, i što ne zovu Belgijanci, Holađani, Italijani i Španci ljude iz Prišitne i neke druge iz regiona, pa tamo nema niko mrtav, tamo niko nije stradao i korona ne postoji. Ajde, odgovorite mi na to pitanje. Svi sve znaju, prave se naivni, jer ne znaju šta bi drugo da izgovore protiv bilo koga u državi, koja se pokazala veoma ozbiljno i odgovorno”, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana