Od 1. novembra u Srbiji sistem “Amber Alert” za pomoć u traženju nestale djece

Srna
Od 1. novembra u Srbiji sistem “Amber Alert” za pomoć u traženju nestale djece

BEOGRAD - Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić rekao je danas da će od 1. novembra biti uspostavljen sistem “Amber Alert” koji će se u Srbiji zvati “Pronađi me”, a mediji će, uz nalog policije, biti u obavezi da prekinu emitovanje programa i objave informaciju o nestanku djeteta.

Jurić je rekao da će obaveza medija biti da u prvih osam časova na svakih 30 minuta

prekinu emitovanje programa i objavljuju formatirani poster na kojem će se nalaziti fotografija nestalog djeteta i njegovi podaci.

“Istu informaciju ćete dobiti i putem sms poruke, a biće obavešteni i svi koji su na autobuskim i železničkim stanicama, to jest sve autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to, objaviće istu informaciju. U prvoj fazi se uključuje i aerodrom žNikola Teslaž, koji će umesto reda letenja, objavljivati informaciju o nestalom maloletnom licu”, rekao je Jurić za Tanjug.

On je dodao da se u radu policije, kada je riječ o potrazi za djetetom, ništa neće mijenjati, a jedina novina je to što će sa novim sistemom “Pronađi me” u potragu biti uključena i šira zajednica.

 


Jurić je naglasio da će sistem “Pronađi me” biti pokretan isključivo onda kada je jako potrebno i kada je dijete u životnoj opasnosti.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi, odmah nakon uspostavljanja sistema, biće uključeni i drugi činioci poput naftnih kompanija, benzinskih pumpi, banki, tržnih centara, marketinških agencija koje u svom posjedu imaju elektronske bilborde.

Jurić je istakao da je ovaj sistem preventivan u mnogim zemljama, prije svega u SAD, gdje se u mnogim slučajevima desilo da su otmičari, kada su vidjeli da je sistem pokrenut, puštali djecu na slobodu, znajući da je pažnja svih građana usmjerena ka tom djetetu.

“Mislim da kao država imamo kapacitet. MUP predano radi da se uspostavi sistem koji će biti jedan od najboljih u Evropi”, rekao je Jurić i dodao da su načelnici policijskih uprava, koji će i pokretati sistem, uveliko na obukama, da bi spremno dočekali 1. novembar i da mogu odmah da odreaguju na pravi način.

Jurić je napomenuo da je važno da građani ne dostavljaju policiji lažne informacije i ne otežavaju njen rad u tim teškim momentima. On je objasnio da će i policija, ali i nevladin sektor raditi na edukaciji građana o tome šta je zapravo bitno dati kao informaciju policiji kako se ne bi ugrozila sama potraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana