Oboljeli od malignih bolesti imaće pravo da zamrznu reproduktivni materijal

Tanjug
Oboljeli od malignih bolesti imaće pravo da zamrznu reproduktivni materijal

BEOGRAD - Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), saopštili su da je usvojen pravilnik kojim se oboljelima od malignih bolesti omogućava da o trošku RFZO-a zamrznu reproduktivni materijal da bi po završetku liječenja imali priliku da se ostvare kao roditelji.

Oni su rekli da o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, da zamrznu jajne ćelije, spermatozoide ili embrione prije početka liječenja od kancera, imaće žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina.

Uslov je, da već nemaju zamrznut reproduktivni materijal i nemaju dijete, odnosno nemaju dijete u postojećoj zajednici kao i da nemaju metastaze i da je indikovana primjena hemioterapije, istakli su u saopštenju.

U saopštenju su istakli da će svi osiguranici  prije zamrzavanja reproduktivnog materijala morati da dobiju mišljenje ljekara različitih specijalnosti, a zatim će biti upućeni na nadležnu komisiju za biomedicinski potpomognutu oplodnju koja daje konačnu saglasnost za proceduru zamrzavanja. 

Ovo pravo će početi da se primjenjuje nakon davanja saglasnosti Ministarstva zdravlja na navedeni pravilnik, zaključili su u saopštenju.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana