Obilježeno 87 godina od ubistva kralja Aleksandra u Marseju

Srna
Obilježeno 87 godina od ubistva kralja Aleksandra u Marseju

BEOGRAD - Njegovo preosveštenstvo vladika šumadijski Jovan danas je u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, kod Topole, služio Svetu liturgiju i parastos povodom 87 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marseju.

Parastosu su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Vlade Srbije, opštine Topola i brojni poštovaoci, saopšteno je iz pres-službe porodice Karađorđević.

Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević rekao je da je 9. oktobar tužan dan za porodicu Karađorđević.

-Ovo brutalno ubistvo, koje se dogodilo u Marseju 1934. godine, je još i danas obavijeno mnogim tajnama. Istina će jednog dana izaći na videlo, jer ona nikada ne može biti skrivana tako dugo. Svi treba da čuvamo sećanje na velikog kralja i vizionara kakav je bio kralj Aleksandar Prvi - poručio je prestolonasljednik Aleksandar.

On je istakao da je njegov djed, kralj Aleksandar Prvi bio jedan od prvih državnika u Evropi i cijelom svijetu koji je predvideo opasnost koja dolazi od uspona nacizma i fašizma, te bio jedna od njihovih prvih žrtava.

Kralj Aleksandar Prvi ubijen je tokom državne posjete Francuskoj 9. oktobra 1934. godine u Marseju, zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom.

Aleksandar Prvi bio je drugi sin kralja Petra Prvog i princeze Zorke. Rođen je na Cetinju 16. decembra 1888. godine, a kršteni kum mu je bio ruski car Aleksandar Drugi.

Djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a školovao se u Ženevi u Švajcarskoj. Školovanje je nastavio u Vojnoj školi u Sankt Peterburgu u Rusiji, a zatim u Beogradu.

Kao regent i vrhovni komandant Vojske Kraljevine Srbije, vodio je srpski narod kroz najtragičnije i najslavnije dane istorije.

Kada je kralj Petar Prvi umro - 16. avgusta 1921. godine, regent Aleksandar postao je kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca /SHS/, a 1929. godine, kada je država promijenila ime postao je kralj Kraljevine Jugoslavije.

Mnogo je volio svoj narod i iza sebe ostavio brojne zadužbine.

Bio je oženjen princezom Marijom od Rumunije.

Imali su tri sina - prestolonasljednika Petra /kasnije kralja Jugoslavije/, princa Tomislava i princa Andreja.

 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana