Obilježeno 230 godina Karlovačke gimnazije

Tanjug
Foto: Tanjug

SREMSKI KARLOVCI- Svečanom akademijom danas je obelježeno 230 godina osnivanja najstarije srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Direktor Branko Stojkov istakao je da je posljednjih godina zahvaljujući kvalitetnom nastavnom kadru i izuzetnim učenicima ova obrazovna institucija od posebnog značaja za Republiku Srbiju ponovo popularna i da je sve više đaka iz cijele Srbije zainteresovano za upis. "Ovo je veoma značajan jublej za našu školu koja je već 30 godina filološka gimnazija. Povodom 230 godina postojanja realizovali smo dvije izložbe, u Muzeju Vojvodine i u Muzeju Grada Novog Sada.

Ova druga predstavlja istorijski pregled I trajaće narednih godinu dana tako da ćemo i naredne godine imati niz programa kojima ćemo predstaviti našu gimnaziju", rekao je Stojkov. Direktor Karlovačke gimnazije je i sam bio njen đak, a onda 20 godina i profešor, baš kao i predsjednik Opštine Sremski Karlovci, Aleksandar Saša Stojkečić. "Veoma sa ponosan na našu gimnaziju, a pogotovo na to što je u ovim teškim epidemiološkim uslovima radila dobro i što pruža đacima najbolje obrazovanje", istakao je Stojkečić.

U Karlovačkoj gimnaziji đaci pored klasičnih jezika, engleskog, nemačkog, ruskog, italijanskog, španskog, uče i japanski, kineski i norveški jezik, a uvedena su i dva nova smera, za istoriju i za geografiju. "Izuzetna je čast biti profešor u Karlovačkoj gimnaziji, ali i velika odgovornost. Mi smo 2018. počeli sa programom norbeškog jezika i sada imamo prve maturante. Ovde su svi đaci izuzetno nadareni i veseli i zadovoljstvo je raditi sa njima", kaže Milica Gagić, profesorka norveškog jezika u Karlovačkoj gimnaziji.

Specijalna filološka srednja škola u Sremskim Karlovcima godinu jubileja dočekala je sa 552 učenika, a neki od maturanata kažu da je krasi poseban duh, kao i da se među učenicima gradi poseban odnos koji traje dugo poslije završetka školovanja. Gimnaziju u Sremskim Karlovcima osnovali su 1791. godine mitropolit Stevan Stratimirović i Dimitrije Anastasijević Sabov, 100 godina kasnije podignuta je sadašnja zgrada koju su darovali braća German i Stevan Anđelić.

Gimnazija je imala i Dom učenika, koji je nacionalizovan poslije Drugog svjetskog rata, ali je nedavno u saradnji sa opštinom pokrenuta inicijativa i određena je lokacija za nov učenički dom, s obzirom na to da gimnaziju pohađaju učenici iz cijele Vojvodine, pa i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana