Obilježeno 107 godina od čuvene Cerske bitke

Srna
Foto: srna

BEOGRAD - U spomen-kompleksu "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice danas je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti obilježeno 107 godina od čuvene Cerske bitke, u kojoj je srpska vojska izvojevala prvu pobjedu savezničkih snaga protiv Austrougarske na evropskim frontovima u Prvom svjetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je na planini Cer, Gučevu i Mačkovom kamenu, srpska vojska, uz prisustvo najviših oficira u prvim redovima i kralja Petra i njegovih sinova, počela da ispisuje slavne stranice srpske vojne istorije.

Ona je naglasila da se vojnička hrabrost junaka sa Cera izučava i danas na vojnim akademijama širom svijeta, kao remek-djelo strategijski izvedene vojne operacije i najsvjetliji primjer junaštva, herojstva i patriotizma, a da je današnja Srbija isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Okrenuvši se budućnosti, sa ponosom se sećajući naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je reč sloboda najveća dužnost i obaveza", poručila je Tepavčevićeva.

Tepavčevićeva je podsjetila da je Srbija tada uspjela da porazi austrougarske trupe, suprotstavivši se vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika i tako izvojevala prvu pobjedu savezničkih snaga na evropskim frontovima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Zato danas, sa ovog mesta, gde su sahranjeni srpski vojnici, poručujemo da se prošlost ne zaboravi, a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte.

To je naše nasleđe i ponos", zaključila je Tepavčevićeva. Cerska bitka odigrala se tokom avgusta 1914. godine, a nakon što su izvojevali pobjedu, srpski vojnici predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pokazali su nevjerovatnu hrabrost i patriotizam koji je ostao utkan u kolektivnu svijest nacije.

U toku desetodnevne bitke srpska vojska izgubila je 3.000 boraca, dok je 15.000 ranjeno, ali su austrougarski gubici bili znatno veći - 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

Srpska pobjeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobjedu saveznika u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana