Obilježene 83 godine od nacističkog bombardovanja Beograda

SRNA
Obilježene 83 godine od nacističkog bombardovanja Beograda

BEOGRAD- Ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti povodom obilježavanja Dana sjećanja na početak Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, 6. aprila 1941. godine, održana je u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu

Vijence i cvijeće položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, grada Beograda, ambasadori Njemačke, SAD i Velike Britanije Anke Konrad, Kristofer Hil i Edvard Ferguson, boračkih i udruženja za njegovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Lav Grigorije Pajkić rekao je, nakon polaganja vijenaca, da je Srbija uvijek u svojoj istoriji, kao i 1941. godine, bila na strani pravde, istine i humanizma, te da danas baštini tekovine antifašizma i slobodarske tradicije.

"Na današnji dan, koji predstavlja stalnu opomenu, Srbija odlučno odbacuje svaki oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje. Samo jaka, stabilna, demokratska Srbija može biti garant slobodnog, dostojanstvenog i kvalitetnog života svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost", rekao je Pajkić.

U Aleji stradalih sahranjena su 1.992 Beograđanina, a od tog broja identifikovano je 631 lice.

Danom sjećanja na početak Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji obilježava se sjećanje na 6. april 1941. godine, kada je u 6.30 časova ujutru počeo vazdušni napad nacističke Njemačke na Beograd.

Beograd, koji je tri dana prije početka bombardovanja proglašen otvorenim gradom, napala su 234 bombardera i 120 lovaca.

Osim ljudskih žrtava, u bombardovanju je uništeno više stotina zgrada, među njima i zdanje Narodne biblioteke Srbije, sa oko 350.000 knjiga, uključujući srednjovjekovne rukopise i druga djela od neprocjenjive vrijednosti za srpsku kulturu.

Bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. počeo je napad Trećeg rajha na Kraljevinu Jugoslaviju. Objave rata nije bilo.

Život za odbranu grada dalo je 11 pilota, koji su se zajedno sa ostalim jugoslovenskim vazduhoplovcima hrabro suprotstavili naletima njemačkih aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana