Obilježena slava i 950 godina manastira Prohor Pčinjski

Tanjug
Foto: srna

BEOGRAD - U Manastiru prepodobnog Prohora Pčinjskog kod Vranja danas je obilježena slava i održana završna ceremonija proslave velikog jubileja - 950 godina ovog manastira.

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ukazala je u obraćanju na važnost očuvanja i njegovanja nacionalnog kulturnog bogatstva, kao i kontinuirane podrške u zaštiti kulturnog i duhovnog nasljeđa, koje je tokom istorije imalo ključnu ulogu u opstanku srpske tradicije i identiteta, s ciljem da se bogata baština prenese budućim generacijama.

"Istorija naše crkve ujedno je svedočanstvo o biću i borbi za održanje srpskog naroda, očuvanju njegove vere, jezika, kulture i države. Zato je i danas, kada se suočavamo sa savremenim izazovima, zajednički rad države i crkve od ogromnog značaja", naglasila je Gojkovićeva, koja je svečanosti prisustvovala kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema njenim riječima, Crkva i država, svaka sa svojom misijom i dužnošću, imaju obavezu očuvanja i njegovanja svetosavskih vrijednosti, kao čvrstog temelja nacionalnog i duhovnog jedinstva i radi napretka u svim oblastima života. Gojkovićeva je na svečanoj ceremoniji primila Gramatu Eparhije vranjske, nakon čega je zahvalila ovoj eparhiji i Njegovom preosveštenstvu episkopu vranjskom Pahomiju za vrijedno priznanje, napominjući da su se na ovom mjestu tokom devet i po vijekova okupljali preci i slavili Svetog Prohora Pčinjskog. Ona je istakla važnost postojanja ovog manastira, kao svjedoka trajanja srpskog naroda, države i Crkve na tim prostorima.

"Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda", naglasila je Gojkovićeva. Ona je podsjetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvjetnog života, mjesta okupljanja, čuvari jedinstva i sabornosti sve do današnjih dana, te da srpske srednjovjekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditeljskih i arhitektonskih stilova.

Gojkovićeva je napomenula da je Srpska pravoslavna crkva dala značajan doprinos svjetskoj hrišćanskoj duhovnoj i kulturnoj baštini neizmjernom ljepotom manastira i crkava, kao i bogatstvom ikona i fresaka. "Ovaj srednjovekovni biser, na šumovitim obroncima Kozjaka, svojom istorijom svedoči i o burnim vremenima kroz koja je prolazio zajedno sa svojim narodom. Razaran, pustošen, uništavan, a potom obnavljan zahvaljujući želji i zalaganju vernika, našeg naroda, Crkve i države, uvek je bio i ostao snažan duhovni i kulturni centar", rekla je ona.

Prema predanju, svetinju je u 11. vijeku podigao vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom mirotočivom, koji mu je prorekao da će postati car. Manastir djeluje kao kulturno-prosvjetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči i ikonopisanje. Manastir Prohor Pčinjski kao cjelina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

                                                                                                                                                                                                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana