Obilježena godišnjica stradanja srpske djece na obali Pećke Bistrice: Rak rana je kada u svom rodu kriješ ubicu

Tanjug, Kosovo onlajn
Obilježena godišnjica stradanja srpske djece na obali Pećke Bistrice: Rak rana je kada u svom rodu kriješ ubicu

GORAŽDEVAC - U Goraždevcu je danas, u Crkvi Presvete Bogorodice, vladika novobrdski Ilarion održao opelo povodom 20-godišnjice stradanja srpske dece na obali Pećke Bistrice.

U grupu od 28 mladih koji su se 13. avgusta 2003. godine kupali u reci Bistrici, nedaleko od centra sela, ispaljeno je 87 metaka, pokazala je istraga Unmika, odmah posle zločina.

Poginuli su tada 12-godišnji Pantelija Dakić i 18-godišnji Ivan Jovović, a teško ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Dve decenije posle od ubistva Dakića i Jovovića, imena ubica su i dalje nepoznata, a Euleks je zatvorio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

Unmik i Kosovska policija su tada saslušali preko 70 svedoka i pretresli više od 100 kuća, obećana je čak i nagrada od milion evra za informacije o ubici ili više njih, ali krivci nikada nisu pronađeni, da bi Euleks 2010, a prištinsko pravosuđe 2015. godine, zatvorili istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

Ubistvo dece u Goraždevcu je jedan od najvećih zločina od dolaska međunarodne mirovne misije na Kosovo i Metohiju.

Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji, ali je posle 1999. godine i ovog ubistva, od 3.000 Srba, u njemu ostalo još njih oko 750.

Vladika Ilarion je rekao da su Ivan i Panto postali poznati i priznati u cijelom srpskom rodu, i da su oni naša nada.

-Okupili smo se ovde da prinesemo beskrvnu žrtvu, u spomen Ivana i Panta, dece ovoga mesta, dece ove zemlje, dece ove rečice koja prolazi kroz Goraždevac, dece Metohije, ali i dece sviju nas. Ivan i Panto su postali u celom našem rodu poznati i priznati i na neki način oni su naša nada, oni su sa onom mladalačkom radošću otišli u ruke svoga stvoritelja da se tamo raduju večnoj slavi, i ono što se sa njima desilo govori nam šta je ovaj i kakav je ovaj svet - naveo je vladika Ilarion.

U besjedi vladika je dodao da je “rak rana kada u svom rodu kriješ ubicu”, dodajući da se nada da će ubice biti pronađene.

-To truje društvo, truje naše odnose. Ne traži se nikakva naplata, kazna, mi hrišćani od Gospoda očekujemo sud i svako će od nas da primi prema svojim delima, ali za ovaj svet je dobro da ono što je zlo istera na čistac. Da se pomolimo Bogu, da i to dođe na videlo, baš zbog tog nerećnika koji je to radio, bolje za njega, da ga stigne blaga kazna i sramota na ovom svetu, nego da sa tom sramotom ide sutra ili prekosutra pred onoga koji ga je stvori, jer će mu biti mnogo teže -, poručio je vladika Ilarion okupljenima prenoseći ujedno i blagoslov patrijarha Porfirija i vladike Teodosija.

Prastosu ubijenim dječacima osim roditelja, rodibine, prijatelja i mještana prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana