Obilježena 30. godišnjica od zločina u Štrpcima

GS
Obilježena 30. godišnjica od zločina u Štrpcima

PRIJEPOLjE - Komemorativnom akademijom, mimohodom ćutnje, polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama i odavanjem počasti danas je u Prijepolju u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), obilježeno 30 godina od zločina u Štrpcima.

Tri decenije nakon ovog zločina zvaničnici i porodice žrtava su ponovili da očekuju da  pravda bude zadovoljena i da pored egzekutora budu kažnjeni organizatori i nalogodavci zločina, javlja Anadolija.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je istakla da su pokušaji relativizacije, odobravanja, šutnje i ne činjenja ničega da pravda izađe na vidjelo “crnji od zločina”. Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov je odao počast nevino stradalim žrtvama.

Porodice čiji su najbliži ubijeni prije tri decenije u Štrpcima  i dalje očekuju pravdu.

- Osjećamo se kao i svake godine, isto, tužno. Očekujemo da će pravda, ipak, jednog dana izaći na vidjelo i to se riješiti, da će nalogodavci izaći na sud i jednog dana biti kažnjeni - rekao je nakon polagnja cvijeća Šefkija Kajević, brat otetog Nijazima Kajevića.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 7. februara ove godine objavilo je presudu za zločin u Štrpcima, izrekavši prvostepenu presudu kojom je četvoricu optuženih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osudilo na ukupno 35 godina zatvora.Optuženi Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po 10 godina zatvora, a Dragan Đekić na pet godina zatvora.

Obilježavanje u Podgorici

Polaganjem cvijeća u parku Pobrežje u Podgorici, na spomeniku posvećenom svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine, danas je obilježena 30. godišnjica od otmice iz voza u Štrpcima.

Na današnji dan, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd – Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo, pripadnici vojne formacije „Osvetnici”, koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili.

 

 

Ona je rekla da su apelovali i na premijera Crne Gore Dritana Abazovića da „iskoristi svoje dobre odnose sa Srbijom i BiH i za to da se konačno poslije tri decenije pronađu posmrtni ostaci svih ljudi koji su stradali iz tog voza i da se tako okonča agonija u kojoj porodice žive”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana