Obilježena 231 godina od osnivanja Karlovačke gimnazije

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Karlovačka gimnazija obilježila je danas 231 godinu od osnivanja ove ustanove kroz koju je prošla plejada znamenitih učenika i profesora, rekao je ministar prosvjete Srbije Branko Ružić.

Ružić je na svečanosti istakao da su kroz najstariju gimnaziju u Srbiji prošli Dimitrije Davidović, Sima Milutinović Sarajlija, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz i Dejan Medaković.

Ružić je istakao da Karlovačka gimnazija kontinuirano radi na unapređivanju kvaliteta obrazovnog procesa, promovišući svoje rezultate rada i postignuća, kao i da je postala centar izvrsnosti u oblasti obrazovanja učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvjete Srbije.

Prema njegovim riječima, u Karlovačkoj gimnaziji sačuvane su izvorne vrijednosti i ideje.

"Ministarstvo prosvete u poslednjih 10 godina u ovu školu uložilo je više od 30 miliona dinara, između ostalog i za podršku novom izgledu škole. Budućnost je u daljem razvoju i unapređivanju, uz još veće oslanjanje na naučna i tehnološka dostignuća", naveo je Ružić.

Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne zvanice.

Prva srpska gimnazija osnovana je u Sremskim Karlovcima na današnji dan 1791. godine, a ključnu ulogu u tome su imali mitropolit Stefan Stratimirović i trgovac Dimitrije Anastasijević Sabov.

Anastasijević je 1791. za osnivanje gimnazije dao 20.000 forinti u srebru, a pridružili su mu se i drugi bogati karlovački trgovci, koji su prikupili još 13.000 forinti.

Škola je počela da radi 1792. godine, kada je austrijski car Franjo Prvi nakon niza peripetija odobrio nastavni program Gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana