Obilježena 22. godišnjica stradanja Srba u autobusu Niš ekspresa kod Podujeva

Tanjug
Obilježena 22. godišnjica stradanja Srba u autobusu Niš ekspresa kod Podujeva

LAPLjE SELO - Parastosom na seoskom groblju i u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas je obilježena 22. godišnjica stradanja 12 Srba u napadu na autobus Niš-Ekspresa u Livadicama kod Podujeva.

Tada je poginulo 12 osoba, 43 su povrijeđene, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija–Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus sa raseljenim Srbima sa KiM.

U napadu na autobus Niš-Ekspresa život su izgubili Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Milinko Kragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine.

Za zločin nad Srbima u Livadicama niko nije odgovarao. 

Vrhovni sud tzv.Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba koja su se nalazila u ovom autobusu.

Tada je UNMIK, koji je vodio istragu, tvrdio da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mjesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovana Ejupijeva DNK.

EULEKS je 2009. godine pokrenuo novu istragu koju su vodili nadležni iz Kancelarije specijalnog tužioca zaduženi za ratne zločine, ali do danas nisu poznati počinioci ovog zločina.

I ta istraga je prekinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana