Obilježen dan sjećanja na stradale u Jajincima

Tanjug
Obilježen dan sjećanja na stradale u Jajincima

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas na obilježavanju Dana sjećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Jajincima u Drugom svjetskom ratu da društvo i u budućnosti odlučno mora da se bori protiv svakog oblika fašizma.

Povodom Dana sjećanja u jajinačkom Spomen-parku odata je počast nastradalima i položeni vijenci na centralni spomenik.

Podsjetivši da su nacisti u Jajincima tokom Drugog svjetskog rata likvidirali skoro 80 hiljada ljudi, Brnabićeva je istakla da ovo mjesto ima dubok istorijski značaj.

“Svaki put se sa jednakim bolom i pijetetom sećamo nevinih žrtava, sistematskog uništavanja svakoga ko je za fašiste bio nepodobne vere, rase i nacije, kao i tragičnih ljudskih priča, bola i patnje koje je stanovništvo prolazilo od 1941. do 1945. godine”, rekla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da stratište u Jajincima simbolizuje masovnost otpora okupatoru.

“Ovde su stradali junaci svojim životima odbranili i nas - i moju generaciju i sve koje dolaze. To zlo više nikada ne sme da pusti korenje i protiv tog zla moramo da se borimo svim sredstvima svuda i uvek”, poručila je Brnabićeva.

Preživjeli logoraš Slavko Milanović, koji je 1942. godine kao petogodišnjak iz rodne Kozarske Dubice sa porodicom odveden u Jasenovac, istakao je da su nacisti u Jajincima i na drugim stratištima činili najstrašnije zločine i da su ubijali ne praveći razliku između djece i odraslih, bolesnih i zdravih, mladih i starih.

“Generacije koje stasavaju treba da imaju na umu da su fašizam i nacizam veliko zlo i da ne smeju da imaju sledbenike. Danas treba da čuvamo sećanje na ljude koji su porazili ovu zlu ideologiju i da se na dostojan način odnosimo prema žrtvama koje su položile život za slobodu”, rekao je Milanović.

On je upozorio da se nacizam i fašizam danas u različitim oblicima ponovo bude, dodajući da je najbolji primjer za to današnja Hrvatska.

“Fašizam se u Hrvatskoj manifestuje kroz ponašanje prema ono malo Srba koji su tamo ostali. Mi koji smo stradali u NDH javno upozoravamo da se u Hrvatskoj veliča ta fašistička tvorevina. Porušeni su svi spomenici posvećeni borbi protiv fašizma, sprovodi se revizija istorije iz Drugog svjetskog rata i negira se postojanje genocida i logora, a Srbi su svakodnevno izloženi maltretiranju i pritiscima”, naveo je Milanović.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj se veličaju ustaški ratni zločinci i širi laž da je ustaški genocid nad Srbima bio izmišljotina, a u isto vrijeme se Srbima i njihovoj djeci nameće žig genocidnosti.

“Mi preživjeli logoraši možemo da posvjedočimo da ustaški genocid nije bio nikakva izmišljotina, već se dogodio isto kao i u Aušvicu, o čemu svjedoče mnogobrojne srpske žrtve, među kojima je bilo više od 74.672 djece”, istakao je Milanović.

On je poručio da je vrijeme da Skupština Srbije podrži inicijativu udruženja jasenovačkih logoraša o usvajanju rezolucije o osudi genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH.

Prema njegovim riječima, stvari se ipak mijenjaju, o čemu svjedoče odluka o gradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, najvećem srpskom groblju u Evropi, kao i planovi da se Sajmište pretvori u Muzej žrtava genocida i da se podigne spomenik Diani Budisavljević.

“Sve to će snažno skrenuti pažnju evropskim nevernicima koji nisu hteli da znaju da je nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom za vrijeme NDH izvršen genocid”, zaključio je Milanović.

Jajinci su mjesto gde je tokom Drugog svjetskog rata pogubljeno najviše ljudi u Srbiji, a u u odnosu na ostala mjesta stradanja izdvaja se po masovnosti žrtava i surovoj sistematičnosti u likvidacijama i prikrivanju zločina nad nedužnim stanovništvom.

Formiranje Spomen parka “Jajinci” počelo je 1951. godine, a uređenje je nastavljeno i u narednim decenijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana