Obilježen dan i 180 godina postojanja SANU

Srna
Foto: tanjug

BEOGRAD- U Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) u Beogradu danas je upriličena svečanost povodom 180 godina postojanja i Dana Akademije, u okviru koje su medalje SANU za 2021. godinu dodijenjene akademicima Vasiliju Krestiću i Ivanu Gutmanu, te uručena povelja i znak Akademije novoimenovanim članovima.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić poručio je u obraćanju zvanicama da SANU u ovom vremenu nema prostora za povlačenje od sopstvenog mišljenja o različitim temama, te da svjetlost u instituciji vidi kroz prijem izuzetnih članova iz oblasti nauke i umjetnosti.

On je istakao da bi prijem novih članova na najbolji način bio obilježen kada bi se naglas pročitala više od 1.400 imena u dugoj koloni srpskih akademika, koji su, kako je rekao, za otadžbinu poginuli u radu i stvaranju.

"I ništa više. Jer, kada se čuju ta imena nastupa izvesno snebivanje, osećaj da smo na neki način slučajno, greškom u tom stroju i mi zalutali. I ponavljam, ko se od nas nije sumnjičavo zapitao: Otkud ja ovde? Po čemu ja to ovde pripadam, možda nije ni zaslužio da bude biran", rekao je on.

Kostić je naveo da je došlo do izvjesnog osiromašenja komunikacije ove institucije sa akademskom zajednicom, državom i Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, te da će Akademija raditi na njihovom prevazilaženju kao da je cjelokupne krivica za to samo njena, a, kako je rekao, nije.

Dobitnik prve medalje SANU iz oblasti društvenih i humanističkih nauka akademik Vasilije Krestić izjavio je da je ovo priznanje primio sa puno zadovoljstva i radosti i bez staračke sujete.

On je naglasio da mu, kada je kao mlad čovjek ušao u istoriografiju cilj nisu bile nagrade, ali da one znače jer pokazuju da je i pored raznih ideoloških prepreka i osporavanja na koje je nailazio prepoznato ono što je uradio.

"Izašao sam sa mnogo rana,ali kao pobednik", poručio je Krestić i dodao da je tokom svog rada bio optuživan da svojim uticajem remeti bratstvo i jedinstvo, da je hrvatomrzac, tvorac teorije o genocidnosti čitavog hrvatskog rata.

"Svesno sam zagazio u politički vrlo osetljive, opasno i naučno izazovne i značajne teme, u teme srpsko-hrvatskih odnosa, istoriju Srba u Hrvatskoj, istoriju jugoslovenske ideje, posebno jugoslovenske ideje biskupa Jurija Štrosmajera, genocida počinjenog nad Srbima u NDH, istorije Srba u Ugarskoj i neke druge teme. Zato što su moja tumačenja zasnovana na prvorazrednim izvorima odudarala od tumačenja zvanične istorije često sam bio javno proglašavan za srpskog nacionalistu", ukazao je Krestić.

Dobitnik medalje iz oblasti prirodnih i tehnoloških nauka Ivan Gutman rekao je da je to jedna od najvećih počasti koju je doživio za svog vijeka, a da je posebno značajnom čini to što je prvi dobitnik priznanja i što se ono poklopilo sa ličnim jubilejom – 50 godina bavljenja naukom.

Svečanost povodom Dana SANU i 180 godina postojanja zbog virusa korona održana je u posebnim epidemiološkim uslovima, uz ograničen broj akademika i bez prisustva gostiju i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana