Novosti: Novi ambasadori Srbije u oko 50 zemalja

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Diplomatsko-konzularna mreža Srbije bi narednih mjeseci trebalo bitno da se osvježi, jer su mandati čelnih ljudi u oko 50 predstavništava ili istekli ili će uskoro da isteknu, pišu Večernje novosti.

List navodi da od 69 ambasada, koliko ih Srbija trenutno ima, njih 23 vode otpravnici poslova, da su u 10 konzulata upražnjena čelna mjesta, a da će se to uskoro desiti i u još oko 15 ambasada.

Naime, nekim ambasadorima je mandat već istekao ili će uskoro isteći, zbog čega se očekuje da će oni najvjerovatnije biti povučeni.

Prema pisanju Novosti, otpravnici poslova trenutno vode ambasade u Azerbejdžanu, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Vatikanu, Zambiji, Izraelu, Indiji, Japanu, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Libiji, Maroku, Norveškoj, Sjevernoj Makedoniji, Siriji, Tunisu, Hrvatskoj i Češkoj, a novog ambasadora čeka i Misija pri UN u Njujorku.

Generalne konzule nemaju ni konzulati u Čikagu, Sidneju, Banjaluci, Mostaru, Solunu, Minhenu, Štutgartu, Njujorku, Herceg Novom i Cirihu.

Ambasadori u Argentini, Grčkoj, Indoneziji, Kataru, Libanu, Portugaliji i na Kubi su na tim mjestima više od četiri godine, a ambasador u Mjanmaru od 2013. godine.

Novi ambasadori bi trebalo da budu imenovani i u Poljskoj, Saudijskoj Arabiji, Sloveniji, Finskoj, Švedskoj, kao i u misiji pri Evropskoj uniji.

Novog direktora trebalo bi da dobije i Kulturni centar Srbije u Parizu.

Kako navode Večernje novosti, odluka vrha vlasti je bila da da se kadrovsko popunjavanje diplomatsko-konzularnih predstavništava ne započinje prije izbora.

Time će se baviti sadašnje Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, a plan je da prvi kadrovski prijedlozi na dnevni red Vlade Srbije stignu narednih nedjelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana