Novi incident na KiM: Karabinjeri spriječili vozilo da pređe most na Ibru

Srna
Novi incident na KiM: Karabinjeri spriječili vozilo da pređe most na Ibru

BEOGRAD - Muškarac čiji identitet nije saopšten ušao je danas automobilom na most na Ibru iz pravca južne Kosovske Mitrovice, ali nije uspio da pređe na drugu stranu gdje većinom žive Srbi, pošto su ga italijanski karabinjeri vratili nazad.

Na snimku incidenta, koji je objavio portal "Arbreš info", vidi se automobil "mercedes" njemačkih registarskih oznaka kako se približava vozilima italijanskih karabinjera, ali se tu zaustavlja.

Jedan pripadnik karabinjera je viđen kako poziva vozača da se vrati odakle je došao i hitno napusti most u pravcu ka južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Zatim se vide dva policajca samoproglašenog Kosova kako idu preko mosta, ka automobilu.

Privremene institucije u Prištini najavile su otvaranje glavnog mosta na Ibru iako se tome protive Srbi na sjeveru Kosova i Metohije, ističući da to ugrožava njihovu bezbjednost.

EU, OEBS, Kfor i SAD takođe se protive otvaranju mosta i ističu da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada gdje žive Albanci i sjeverni dio u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana