Nove blokade puteva u Srbiji, i danas protest poljoprivrednika

GS
Foto: RTS

Protesti poljoprivrednika u više gradova u Srbiji nastavljaju se i danas jer im, kako kažu, nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Subotički poljoprivrednici nastavili su blokadu glavne saobraćajnice u tom gradu, nezadovoljni što nisu ispunjeni svi zahtjevi dostavljeni Vladi Srbije.

Podsećaju na neispunjene zahtjeve za subvencije po hektaru od 300 evra, dizel bez akciza za poljoprivrednike, ukidanje obaveze za odvodnjavanje i izjednačavanje cijena poljoprivrednih proizvoda na evropskim i našim berzama.

Blokirali su podvožnjak kod željezničke stanice, na putu Maksima Gorkog koji povezuje dva dijela Subotice i koji je saobraćajna žila kucavica grada. O narednim potezima paori će odlučiti u toku dana.

Ratari iz pančevačkog kraja od 4 sata ponovo su blokirali oba puta iz tog grada ka Beogradu. Vozila se propuštaju na sat vremena. 

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca sa više od 200 traktora, u saradnji sa kolegama iz kragujevačke Rače, zatvorili su Đerdapsku magistralu kod Moravskog mosta. Na taj način približili su se naplatnoj rampi Požarevac, ali neće izlaziti na auto-put.

Trenutno je prohodan alternativni pravac preko Male Krsne i Osipaonice, ali traktori se raspoređuju i tamo. Ostavljena je traka za prolaz hitne pomoći.

Njihovi zahtjevi ostaju isti. Žele jednake uslove sa ostalim poljoprivrednicima u Evropi, referentnu otkupnu cijenu pšenice od 32 dinara po kilogramu, kao na berzama u Budimpešti i Parizu, subvencije po hektaru od 300 evra i 100 litara plavog dizela, kako bi bili konkurenti na tržištu na kojem posluju, prenosi RTS.

Blokade i u Mačvi, pored dve raskrsnice u Bogatiću, protesti i u još dva sela. Kažu radikalizuju proteste, sutra posebno u vreme pregovora sa Vladom.

Ratari su blokirali i kružni tok na ulazu u Kraljevo iz pravca Čačka, tako da se ne može ni u taj grad, ni ka Raškoj, ni  Novom Pazaru. 

Država je juče prihvatila većinu zahteva poljoprivrednika - povećavaju se subvencije po grlu, premije za mleko i zaštitne takse za tvrde sireve. Time su zadovoljni predstavnici proizvođača mleka iz Mačve i odgajivača goveda iz centralne Srbije koji su razgovarali sa predsednikom.

Ali, nisu svi zadovoljni i zato su najavili da će protestovati dok im se zahtevi ne ispune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana