Novčana pomoć i dopremanje hrane za Dragicu Gašić

Tanjug
Novčana pomoć i dopremanje hrane za Dragicu Gašić

KLINA - Povratnici u Đakovicu Dragici Gašić, Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbijedila je novčanu pomoć od 300.000 dinara, kao i dopremanje hrane, dok je Vuksanu Gojkoviću, koji joj pomaže, obezbijeđeno radno mjesto, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je tokom posjete opštini Klina rekao da je slučaj Dragice Gašić izneo u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine i naveo da, ako Priština želi normalizaciju odnosa, mora prije svega da poštuje osnovna ljudska prava.

"Ako neko misli da se na takav način radi povratak Srba na KiM, opasno se vara, jer su poruke koje se šalju, kao u slučaju Dragice Gašić, poruke zastrašivanja interno raseljenih kako se ne bi vratili", rekao je Petković, prenosi Kosovo onlajn.

On je istakao da je odlučeno da se Dragici Gašić pomogne finansijski, da dodatno opremi stan, obezbedi uslove, a država Srbija će, dodao, da pomogne sve što može, prije svega, u bezbjednosnom smislu, jer to je najvažnije", kazao je Petković koji je posetio Dragicu Gašić u Đakovici. Dragica Gašić je rekla da želi da se svi Đakovčani vrate, da ima s kim da progovori.

"Ja da odem kod njih, oni da dođu kod mene, to mi je želja. I preporučujem da se vrate, da mi prave društvo", rekla je Gašić, koju je danas posjetila delegacija Kancelarije za KiM.

Ispričala je da je policija ispred njenih vrata i noću i danju.

"Oni me obezbjeđuju. Stvarno me čuvaju, nemam primedbe na njih. A građani su sad prestali da me napadaju poslednjih pet dana. Kako će biti dalje, ne znam. Ja ću i dalje da ostanem u mom stanu, ja ne odlučujem", navela je onda. Vuksan Gojković, koji pomaže Dragici, a na čijem su automobilu prije nekoliko dana izbušene gume i sa njega skinute tablice, rekao je da ne smatra da je to što radi "nešto posebno", već uobičajeno, što bi i svako drugi uradio, da je u prilici kao on.

Petković je danas tokom posjete opštini Klina razgovarao sa povratnicima iz Berkova i najavio pomoć u formiranju poljoprivredne zadruge kako bi srpski ratari imali mogućnost prodaje i plasiranje proizvoda.

Petković je obišao i porodicu Borka Mašića u selu Berkovo, gdje inače živi 11 povratničkih domaćinstava, većinom staračka domaćinstva sa jednim ili dva člana.

U razgovoru sa povratnicima u Berkovu, Petković se informisao o životu u selu i problemima sa kojima se suočavaju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana