Nova runda dijaloga u Briselu, Đurić se sastao s Lajčakom

Tanjug
Nova runda dijaloga u Briselu, Đurić se sastao s Lajčakom

BRISEL - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom uoči nove runde ekspertskih razgovora Beograda i Prištine.

Prethodno se s predstavnikom EU sastao šef delegacije Prištine Skender Hiseni, nakon čega sve tri strane da zajedno nastave razgovore o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Očekuje se da se današnja runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou završi oko 18.30.

U pitanju je treća runda ekspertskih razgovora od ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sredinom jula kada su se u Briselu sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti uz posredstvo šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Prema planu EU posrednika, nakon razgovora na najvišem političkom nivou, timovi eksperata razgovaraju o detaljima tema koje su pokrenute na političkom nivou.

- Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvrena pitanja dogovore između Beogrda i Prištine - izjavio je tim povodom porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Vučić je tokom razgovora sa Hotijem 16. jula naglasio važnost rješavanja pitanja nestalih i raseljenih sa područja KiM.

Istovremneo, Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obej starne, ali da oni ne podrazumijevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Nova runda razgovora na visokom političkom nivou između Beograda i Pruštine najavljena je za početak septembra, najvjerovatnije 7. septembra, neposredno nakon razgovora dvije strane u Vašingtonu, 4. septembra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana