Šolc stigao u posjetu Beogradu: Među brojnim temama na dnevnom redu i litijum

Tanjug
Foto: Printskrin

BEOGRAD - Njemački kancelar Olaf Šolc sa delegacijom doputovao je večeras u posjetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored predsednika Vučića, dočeku su prisustvovali i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ambasadorka Njemačke u Beogradu Anke Konrad, kao i ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković.

Prilikom ulaska u vazdušni prostor Srbije, Šolcov avion su dočekala dva lovačka para aviona MiG-29 RV i PVO Vojske Srbije, a za doček njemačkog kancelara i delegacije na aerodromu je postavljen crveni tepih i počasni vod Garde Vojske Srbije.

U čast dolaska Šolca, na više mjesta u Beogradu, duž puteva i ulica postavljene su njemačke zastavice.

Predsjednik Vučić se ranije danas susreo sa kancelarom Šolcom na otvaranju četvrtog Samita Evropske političke zajednice u Londonu.

Vučić je juče rekao da će u petak imati bilaterlni sastanak sa Šolcom u Beogradu i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, političkim odnosima, razvoju naše ekonomije, kao i da će sa EU tada biti potpisan memorandum o razumijevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

Vučić je novinarima u Londonu rekao da će biti riječi i o Agendi rasta i reformskom planu kao i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu.

On je u srijedu izjavio za RTS da će u petak u Beogradu biti potpisan Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, kao i Pismo o namjerama da se u Srbiji formira cijeli vrijednosni

Vučić je naveo da će u ime Evropske komisije ugovor sa predstavnicima vlade Srbije potpisati potpredsjednik Evropske komisije, Maroš Ševčovič, a najavio je da će u petak u Beograd doći i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, predstavnici KFV-a, predstavnici Italijanske razvojne banke, kao i predstavnici Mercedes-Benca.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana