Niš: Uhapšeno 11 osoba zbog pranja više od 800.000 evra

Srna
Niš: Uhapšeno 11 osoba zbog pranja više od 800.000 evra

NIŠ- Policija je uhapsila 11 osoba iz Niša zbog sumnje da su izvršile krivično djelo pranje novca, kojim su stekle protivpravnu imovinsku korist veću od 94 miliona dinara /oko 800.000 evra/.

Uhapšena su odgovorna lica u privrednim društvima "Il kapo" iz Ražnja i "Večini" iz Nišu, te još devet lica, dok se za dvije osobe traga.

Sumnja se da su odgovora lica u privrednim društvima i još jedna osoba za kojom se traga od aprila 2021. do decembra 2022. godine izvršili prenos gotovog novca u iznosu oko 800.000 evra, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne djelatnosti, u namjeri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito porijeklo imovine.

Oni su, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru angažovali devet fizičkih lica kako bi za potrebe privrednog društva "Lukić-komerc" iz Niša, "Il kapo" i "Večini", izvršili prenos manjeg dijela novca, u iznosu od 7,5 miliona dinara /oko 64.000 evra/, sa tekućih računa ovih privrednih društava, na ime fiktivnih otkupa robe, a na tekuće račune osumnjičenih fizičkih lica.

Sumnja se da su oni sa navedenim fizičkim licima dogovorili da im za tu uslugu isplate naknadu u gotovini u određenom iznosu, zahtijevajući od njih da izvrše podizanje novca u gotovom, što su oni i učinili na bankomatima i blagajnama, a koji su im u gotovom vraćali.

Odgovorna lica u privrednim društvima "Il kapo" i "Večini" i još jedna osoba za kojom se traga osumnjičeni su da su izvršili prenos većeg dijela novca, u iznosu od 87 miliona dinara /oko 742.000 evra/ sa tekućih računa ovih društava na svoje privatne tekuće račune i zatim izvršili podizanje u gotovom.

Oni su, kako se sumnja, cjelokupan iznos tako podignutog novca u iznosu od oko 800.000 evra, držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je taj novac stečen kriminalnom djelatnošću, jer fizička lica i oni sami nisu isporučivali drvene palete i poljoprivredne proizvode ovim privrednim društvima, već je novac uplaćen na njihove i račune fizičkih lica, na osnovu fiktivnog otkupa robe i fiktivnih novčanih pozajmica.

Odgovornom licu u privrednom društvu "Il kapo" određeno je zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok će ostali uhapšeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Akciju su sproveli pripadnici MUP-a, u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i inspektorima poreske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana