Nikozija čvrsto uz Beograd po pitanju Kosova i Metohije

Srna
Nikozija čvrsto uz Beograd po pitanju Kosova i Metohije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kipra Nikos Hristodulidis saglasili su se danas u Beogradu da dvije zemlje podržavaju međunarodno pravo i da čvrsto ostaju na pozicijama međusobnog poštovanja teritorijalnog integriteta i suevereniteta.

Vučić je nakon sastanka sa Hristodulidisom u Palati Srbija zahvalio kiparskom predsjedniku i njegovoj zemlji za to što potpuno podržavaju Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, dodajući da Beograd istovremeno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i na zemlji i na moru.

“Do detalja sam upoznao Hristodulidisa o situaciji na Kosovu i Metohiji toku dijaloga Beograda i Prištine i o želji Srbije da kompromisima kroz dijalog rešava probleme o tom teškom pitanju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Hristodulidisu ukazao na težak položaj Srba na Kosmetu, ali i Srbije, koja ispašta zbog politike sile i rušenja međunarodnog prava od onih koji su znatno jači od nje.

Vučić je zahvalio Kipru i za veliku podršku evropskom putu Srbije uprkos tome što su Hristodulidis i saradnici nerijetko izloženi jednostranim informacijama.

On je najavio da će sutra biti održana treća sjednica međuvladinog savjeta za saradnju, na kojem će biti potpisani memorandumi o razumijevanju u oblastima nauke i inovacija, obrazovanja i saradnje diplomatskih akademija dvije države.

Ističući da su odnosi dvije zemlje godinama više nego prijateljski, Vučić je pozvao kiparske investitore da razmisle o Srbiji kao destinaciji za ulaganja i ocijenio da će se ovđe osjećati kao kod kuće, što važi i za srpske investitore na Kipru.

“Osim trgovine i turizma, u energetici postoji poptencial za značajnu saradnju, kao i u mnogim drugim oblastima. Važna je i saradnja u oblasti odbrane, gde imamo upešnu saradnju u vojno-ekonomskim odnosima, što možemo dodatno da unapredimo”, rekao je Vučić.

Hristodulidis je istakao da rukovodstvo Kipra, kao i narod te države, smatra Srbiju veoma bliskom zemljom, sa kojom Nikozija odlično sarađuje u gotovo svim oblastima, a naročito u sektorima odbrane, turizma i trgovine.

“Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištinem, a ja sam ponovio podršku naporima Vlade Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Ponovio sam i da naš stav ne može i neće biti promenjen po pitanju teritorijalnog inetriteta i suvereniteta Srbije, kojoj smo zahvalni što podržava naš tetitorijalni integritet i suverenitet i našu inicijativu za pokretanje pregovora o problemu koji imamo”, rekao je Hristodulidis.

Govoreći o podršci Nikozije naporima Srbije da se priključi EU, on je istakao da će Kipar i dalje najsnažnije što može podržavati Beograd da ostvari taj cilj.

Hristodulisis je ocijenio da je Srbija preduzela značajne korake u reformama i drugim oblastima, dodajući da Kipar smatra da to EU treba da prepozna, kao i i da se to vidi na sastanku Evropskog savjeta u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana