Nijedan komad oružja ili municije iz Srbije nije isporučen Ukrajini

Srna
Nijedan komad oružja ili municije iz Srbije nije isporučen Ukrajini

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da nije isporučivalo municiju krajnjim korisnicima u Ukrajini.

“Nijedna naša raketa, mina ili projektil od početka sukoba u Ukrajini nisu bili obuhvaćeni sporazumom ili isporučeni na način da jedna od strana u sukobu bude krajnji korisnik. Dakle, preduzeća iz Srbije nisu isporučivala oružje i vojnu opremu Ukrajini”, saopštilo je Ministarstvo “Sputnjiku”.

Ministarstvo je podsjetilo da se prilikom odlučivanja da li će dati saglasnost na izvoz naoružanja i vojne opreme rukovodilo aktuelnim međunarodnim ograničenjima i sankcijama Savjeta bezbjednosti UN u odnosu na pojedine države, organizacije i subjekte.

“Mora se imati u vidu da u toku izvoza naoružanja i vojne opreme prodavac uvijek zahtijeva od kupca da dostavi sertifikat krajnjeg korisnika, kojim se utvrđuje da je krajnji korisnik saglasan da neće biti preprodaje, ponovnog izvoza ili pretovara serije bilo kom drugom licu ili državi bez pisane saglasnosti nadležnih organa Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Izvor navodi da Srbija ne može da prihvati odgovornost za navodno kršenje međunarodnih normi od strane kompanija iz drugih država.

“Zbog nekih medijskih spekulacija da su neke strane kompanije prekršile odredbe sertifikata krajnjeg korisnika, Republika Srbija je zatražila zvanična objašnjenja od agencija stranih država koje su izdale ovaj sertifikat krajnjeg korisnika i koje moraju da obezbijede njegovo poštovanje”, saopštilo je Ministarstvo.

Srpsko preduzeće “Krušik” saopštilo je ranije da je proučilo i opovrglo “dokumente” priložene uz izvještaje o prodaji projektila za MLRS “Grad” Ukrajini.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je Rusija pozvala Srbiju da razjasni situaciju u vezi sa mogućim isporukama oružja Ukrajini, što je, kako je rekla, izuzetno važna tema za bilateralne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana