Ni 10 godina od potpisivanja nije formirana Zajednica srpskih opština

Srna
Ni 10 godina od potpisivanja nije formirana Zajednica srpskih opština

BEOGRAD-U srijedu, 19. aprila, navršava se 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma između tadašnjih premijera Srbije Ivice Dačića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, a ključna tačka - formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ još nije ispunjena.

Sporazum je potpisan poslije šest mjeseci pregovora i 10 rundi dijaloga uz posredovanje tadašnjeg evropskog šefa za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Briselski sporazum sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na formiranje ZSO koja, zbog stalne opstrukcije Prištine, još nije formirana.

U Briselskom sporazumu navedeno je da će ZSO imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja, ali i vršiti druge, dodatne nadležnosti.

Ostale tačke Briselskog sporazuma odnose se na integraciju Srba u pravosuđe i policiju samoproglašenog Kosova, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, održavanje lokalnih izbora na sjeveru, kao i na dogovor da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom evropskom putu.

Za razliku od formiranja ZSO, do integracije sjevera u kosovsko pravosuđe i policiju je došlo, ali su u novembru 2022. godine Srbi napustili sve političke institucije i prekinuli učešće i rad u organima pravosuđa i policije na sjeveru Kosova.

Srbi su, takođe, zbog stalnih pritisaka, nasilja i represalija koje trpe odlučili da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u četiri srpske opštine na sjeveru pokrajine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana