Nevrijeme hara dijelom Srbije, izdato upozorenje

Tanjug
Nevrijeme hara dijelom Srbije, izdato upozorenje

BEOGRAD - Oluja, koju je ranije najavio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) krenula je u okolnim mjestima Tare, kao i u mjestu Rogača kod Guče.

Kako se može vidjeti na snimcima koji se šire mrežama, jak grad pogodio je domaćinstva.

Usred jula, dvorišta su se zabijelila kao u zimsko vrijeme.

Jako nevrijeme, praćeno olujnim vetrom čupalo je i krovove.

"Jako grmljavinsko nevreme na području Zlatiborskog okruga (okolina Priboja i Nove varoši) u narednih sat vremena uslovljavaće intenzivne pljuskove sa grmljavinom, gradom i kratkotrajno olujnim vjetrom", saopštio je RHMZ prethodno.

U Srbiji u sljedećih sedam dana se očekuje postepeno slabljenje intenziteta toplotnog talasa, ali i povećanje nestabilnosti, pa se uz duže sunčane intervale tokom dana očekuje i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, koji će ponegdje biti intenzivni uz grad i jak ili olujni vjetar. Za konkretne lokacije izdavaće se hitna upozorenja jedan do dva časa unaprijed.

U Beogradu se u sljedećih sedam dana takođe očekuje postepeno slabljenje intenziteta toplotnog talasa, ali i povećanje nestabilnosti, pa se uz duže sunčane intervale tokom dana očekuje i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Upaljen meteoalarm

U cijeloj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog grmljavine, u nekim dijelovima i zbog visoke temperature, a upaljeno je i žuto upozorenje zbog kiše, javlja "192_rs".

Narandžasti meteoalarm znači da je vrijeme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana