Nesreća u rudniku „Soko“: Poginuli rudari iz aleksinačke smjene, inspektori utvrđuju šta se dogodilo

GS
Foto: Kurir

SOKOBANjA - U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja „Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povrijeđeno, potvrdilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povrijeđenima se pruža medicinska pomoć.

U rudniku je u trenutku nesreće bilo 49 rudara, a riječ je o aleksinačkoj smjeni. Do nesreće je došlo u jutros oko pet časova.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika „Soko“, dogodila nešto poslije četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smjeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

-Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu - rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrijednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

-Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo - kaže Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudara Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku „Soko“ i dio su tog kolektiva.

-Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti - rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Povrijeđene prebacuju u bolnicu u Aleksincu i Klinički centar Niš.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da je poslije nesreće u toj zdravstvenoj ustanovi do sada hospitalizovano dvoje rudara, koji imaju prelome grudnog koša.

Kada je riječ o povredama, Perišić je objasnio da je na rudare uglavnom pala zemlja nakon odrona, tako da su uglavnom zadobili prelome, dok još nema informacije da neko ima opekotine.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u tu bolnicu poslije nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje prebačeno 19 rudara - troje sa teškim povredama, a ostali sa lakšim.

Vidić je za Tanjug naglasio da niko nije životno ugrožen.

Naveo je da dvoje pacijenata ima povrede lakta, da se radi o manjim prelomima, dok jedan pacijent ima serijski prelom rebara.

Vidić je dodao da su to prelomi koji će najvjerovatnije biti liječeni gipsanom mobilizacijom, a ostale povrede su od gasa koji su udahnuli ili nagnječenja, jer je došso do obrušavanja u oknu rudnika.

-Niko nije životno ugrožen i svi koji su upućeni iz rudnika su primljeni na lečenje i dijagnostiku. Niko odavde nije upućen u KC Niš za sada. Svi su za sada za neoperativno lcečenje, stabilni su i pratićemo dalje njihovo lečenje - rekao je Vidić.

Mihajlović: Država će pomoći porodicama

Potpredsjednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

-U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije - rekla je Mihajlović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana