Neizvjesnost na KiM mjesec dana od početka krize

GS
Neizvjesnost na KiM mjesec dana od početka krize

ZVEČAN – Danas se navršava mjesec dana od početka krize na sjeveru Kosova i Metohije, tokom koje su uhapšena osmorica Srba, a žitelji četiri opštine ostali bez osnovnih administrativnih usluga.

Specijalci policije sa novim albanskim predsjednicima nasilno su 26. maja zauzeli opštinske zgrade, koje su potom vojnici Kfora blokirali.

Uslijedili su protesti Srba, koji se i dalje u miru okupljaju na sjeveru KiM.

-Cilj Aljbina Kurtija je da Srbi uopšte ne žive na KiM, namera Prištine je dalja eskalacija. Jedini način da se smiri situacija je da se potpuno poviku specijalci sa severa KiM i prestanu hapšenja Srba  - rekao je u razgovoru za RTS predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

Tvrdi da je Kurti napravio spisak od oko 350 Srba koje naziva teroristima i  da je prostor za djelovanje srpskog naroda sužen.

-Posle prošlogodišnjih blokada traženo je da više ne bude barikada iako Priština to stalno radi postavljanjem policijskih punktova na severu KiM. Kfor ima mandat da obezbedi sigurno okruženje za sve na KiM ali je samo Srbima to pravo ugroženo. Kfor ne reaguje na Kurtijeve poteze pod izgovorom uspostvljanja vladavine prava - rekao je Drecun.

Dodao je da istovremeno dobijaju naoružanje, prije svega od Turske - od bespilotnih letilica do artiljerijskog naoružanja.

-Oni prerastaju u vojsku. Mi imamo nekoliko stvari koje nas upozoravaju da je krajnji cilj Kurtija da uspostavi punu policijsko-vojnu okupaciju severa KiM”, rekao je Drecun.

Naglasio je da “Kurti ide ne samo u dalju eskalaciju već i u direktan sukob sa srpskim narodom”.

Srbi u centralnom delu KiM i u Kosovskom Pomoravlju su od 21. juna u protestu, jer je u selu Kišnica kod Gračanice, uhapšen Dragiša Milenković, koga optužuju za navodne ratne zločine od prije 24 godine.

Noć na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama protekla je mirno, bez novih hapšenja i upada ROSU jedinica, javlja dopisnik Srne.

U Zvečanu i Leposaviću Srbi su tokom noći u manjim grupama protestovali ispred opštinskih zgrada tražeći da se iz njih povuku pripadnici ROSU, a da zgradu opštine u Leposaviću napusti nelegalni albanaski predsjednik Ljuljzim Hetemi, koji u zgradi boravi od 26. maja.

Objekte opštinskih zgrada i dalje obezbjeđuju pripadnici KFOR-a koji ne dozvoljavaju Srbima da uđu na svoja radna mjesta.

Na svim putnim pravcima, od Kosovske Mitrovice prema Zubinom Potoku i dalje prema prelazu Brnjak, kao i na putnom prevcu prema Leposaviću i prelazu Jarinje, raspoređen je veliki broj pripadnika Kosovske policije koja na ojačanim kontrolnim punktovima sprovodi rigorozne mjere kontrole, posebno automobila sa srpskim registarskim oznakama. 

Zbog rizika od rasta tenzija i bezbjednosne situacije, eparhija raško-prizrenska odlučila je da vidovdanski parastos umesto na Gazimestanu ove godine bude služen u manastiru Gračanica.

Iz eparhije ističu da srpski narod na KiM trenutno živi u bezbhednosnoj neizvhesnosti i u potpunom oshećaju odsustva osnovnih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba.

Iz crkve traže dodatnu zaštitu od Kfora u toku ovogodišnje proslave, jer nemaju povherenje da policija može da osigura bezbhednost.

Ovo je prvi put od završetka oružanog sukoba 1999. godine da se donosi ovakva odluka, što ističu ovde u eparhiji, samo pokazuju sadašnju ozbiljnost situacije i potpuno nepohverenje u postojeće institucije u Prištini i najniži nivo međuetničkih odnosa u posljednje 24 godine.

Loša bezbjednosna situacija uticala je da u Gračanici bude mnogo manje ljudi uoči Vidovdanskih svečanosti nego prethodnih godina, ali glavne manifestacije se održavaju.

Srbi na sjeveru ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada nakon nasilnog upada policije i albanskih predjsednika opština, zatim oslobađanja uhapšenih Srba i garancija da neće biti novih hapšenja. Od osmorice uhapšenih jedino je Radoš Petrović oslobođen i to uz položeno jemstvo.

U krovnim zahtjevima Srba i dalje ostaju kompletno povlačenje specijalne policije sa sjevera i formiranje zajednice srpskih opština. Iz Prištine, međutim, nema nagovještaja da ovi zahtjevi uskoro mogu da budu ispunjeni.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Jozep Borel danas će izvjestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na sjeveru KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje tenzija – najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana