Nedimović: Srbija je zemlja hrane, došlo je njenih "pet minuta"

Srna
Foto: Agencije

BEOGRA - Srbija je zemlja hrane, a sada je došlo njenih "pet minuta" zbog svjetske krize u sektoru prehrambenih proizvoda, koji će biti u budućnosti strateški proizvod, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"U Srbiji ima dovoljno hrane. Činjenica je da Srbija ima robe dovoljno za sebe i za okruženje, i da pretekne, da može da izvozi na druge prostore", rekao je Nedimović.

On je naveo za televiziju "Pink" da Srbija proizvodi tri puta više pšenice nego što joj treba, a dva i po puta više kukuruza, što je za nju prilika.

"Dešava se ozbiljan ekonomski i politički rat svjetskih razmjera, mi moramo da gledamo prvo sebe, pa onda kako da pomognemo susedima", rekao je Nedimović, koji je podsjetio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak, 6. maja, u obraćanju javnosti dobar dio svog izlaganja posvetiti hrani.

On je naveo da Srbija prodaje svoju pšenicu u oko 50 država u svijetu, čak i u dalekoističnim zemljama, a da joj se logistički najviše isplati trgovati u Mediteranu, zemljama poput Egipta i Libana. Srbija, dodao je, posljednjih mjeseci izvozi i tamo gdje nije do sada, na primjer jabuke u Indiju, Indoneziju i Egipat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana