Ne postoji prva srpska virtuelna valuta

Srna
Ne postoji prva srpska virtuelna valuta

BEOGRAD - Narodna banka Srbije /NBS/ demantovala je da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta.

Povodom pisanja pojedinih medija, iz ove banke su naveli da nijedna virtuelna valuta nije dobila odobrenje NBS za "bijeli papir", da joj nije podnijet nijedan zahtjev za davanje takvog odobrenja niti ispunjava uslove za oglašavanje.

Narodna banka ukazala je da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini, a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti cjelokupna uložena sredstva.

"Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije, kao nadzorni organ, ističe da će preduzeti sve raspoložive mjere da spriječi izdavanje i oglašavanje takvih valuta, čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je riječ o ulaganju njihovih novčanih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana