Navršilo se 26 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine

Srna
Navršilo se 26 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine

BEOGRAD - Navršilo se 26 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča-Zočište, u opštini Orahovac, a njihove porodice ni danas nemaju zvanične informacije o tome šta im se dogodilo.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka Manastiru Svetih vrača u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha, podsjetili su iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Oni su viđeni u Velikoj Hoči u prijepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vrijeme bio pod kontrolom OVK.

Euleks je 2017. godine potvrdio da su Perenića i Slavuja oteli pripadnici OVK odnosno da su ih, zaprijetivši oružjem, odveli u nepoznatom pravcu.

Na mjestu otmice UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije postavili su obilježje koje je do sada rušeno devet puta, a na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovdje su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih".

U jeku ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji oteti su i mnogi drugi novinari, a zvanične informacije o njihovom nestanku još nisu poznate javnosti, navodi se u saopštenju UNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana