Nastavljeno suđenje Drakuli

Tanjug
Nastavljeno suđenje Drakuli

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem vještaka nastavljeno ponovljeno suđenje Marku Drakuli, Markanu Dimitijevskom i Nemanji Milutinoviću, optuženima za više krivičnih djela.

Predstavnici Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku danas su pojasnili da je oružje koje je pronađeno prilikom hapsšnja optuženih konvertibilno oružje, odnosno da je to startno, gasno i signalno oružje. 

Kako su naveli, ti pištolji mogu se prepraviti, odnosno konvertovati i da ispaljuju bojevu municiju, ukoliko se stavi čelična cijev koja trpi pritiske pri ispaljenju bojevog metka. 

Način koji se rjeđe koristi je, kako su objasnili, da se probuši rupa u cijevi pištolju što je opasniji način, jer može da dovede do oštećenja pištolja.   

Pištolji koji su pronađene su brenda „Ekol“, a u samom korisničkom uputstvu je navedeno da proizvođač nije odgovoran ukoliko ga neko konvertuje u vatreno oružje. 

Istakli su da pištolji koje su vještačili u stanju u kom su ih dobili nisu konvertovani u vatreno oružje, odnosno iz njega ne može da se ispaljuje bojeva municija. 

Vještači su objasnili da se ti pištolji u zavisnosti od metaka mogu koristiti i kao gasni i startni. 

Advokat Vojislav Babic stavio je primjedbu na iskaze predstavnika NCKF  navodeći da su pristrasni, te da su dijelovi tog vještačenja uređeni paušalno. 

Babić je predložio da se uradi novo balističko vještačenje, o čemu će sud da donese odluku do sljedećeg suđenja koje je zakazano za 12. decembar.  

Drakula, Dimitrijevski i Milutinovic su optuženi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju i falsifikovanje isprava.  

Drakula i Milutinović su dovedeni iz pritvora danas, dok je Dimitrijevski došao sa slobode. 

Svi optuženi su na prethodnom suđenju negirali izvršenje krivičnih djela koja im se optužnicom stavljaju na teret. 
Drakula i Milutinović su dovedeni iz pritvora danas, dok je Dimitrijevski došao sa slobode. 

Suđenje se ponavlja jer je Apelacioni sud ukinuo osuđujući dio prvostepene presude, odnosno dio kojim su njih trojica bili osuđeni na kazne zatvora, dok je potvrdio oslobađajući dio presude kojom je Nikola Jovanović  oslobođen od optužbi za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja.  

Drakula je prvostepenom  presudom bio osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine zatvora za krivično đelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju, dok je oslobođen optužbi za krivično djelo nedozvoljeno nošenje oružja. 

Dimitrijevski je ukinutom presudom bio osuđen za krivična djela nedozvoljeno nošenje oružja i falsifikovanje isprava osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci,  Milutinović za nedozvoljeno nošenje oružja na kaznu zatvora od dve godine i šest mjeseci. 

Okrivljeni su prvobitno bili uhapšeni i optuženi za pripremu ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, planom da ga otruju dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru 2019, ali je Viši sud u Beogradu krajem oktobra 2021. godine odbio ovu optužbu, nakon što je Apelacioni sud dva puta ukidao odluke o potvrđivanju optužnice protiv njih i vraćao ih na ponovno razmatranje.  

Pošto je ova optužba odbijena njima se sudi za krivična djela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006. 

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje Drakuli zbog sumnje da je 7. oktobra 2019. godine pokušao da ubije Lazara Vukićevića, kada je na Vračaru pod njegov porše postavio eksploziv.  

Vukićevića su međutim godinu dana kasnije, kako to navodi tužilaštvo u optužnici, ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka u kući u Ritopeku. 

Drakuli se na teret stavljaju krivična djela teško ubistvo u pokušaju, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teško djelo protiv opšte sigurnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana