Nastavljeni pretresi zbog događaja u Banjskoj, Srbin priveden na Bistričkom mostu

Tanjug
Nastavljeni pretresi zbog događaja u Banjskoj, Srbin priveden na Bistričkom mostu

KOSOVSKA MITROVICA, - Na Bistričkom mostu, kod Zvečana, jutros je priveden M.M. Srbin iz Leposavića zbog, fotografije objavljene na društvenim mrežama, gdje se vidi sa automatskom puškom, izjavio je za Tanjug zamjenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica – Sjever, Veton Eljšani. U toku je pretres više lokacija u Mitrovici i Zvečanu, piše RTS.

Eljšani je rekao da je u kući privedenog u Leposaviću izvršen pretres kako bi se utvrdilo da li on zaista posjeduje pušku koja se vidi na slici.

-Poslije pretresa, nije pronađeno oružje u kući - rekao je Eljšani. On nije mogao da potvrdi da li je davanje iskaza privedenog završeno i da li je on pušten na slobodu ili mu je određeno policijsko zadržavanje.

Dodaje i da se pretresaju tri lokacije u Mitrovici i Zvečanu u vezi sa nedavnim oružanim sukobom u Banjskoj.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je tzv. kosovska policija nastavila danas sa maltretiranjem i hapšenjem Srba u sjevernim opštinama i torturom i da joj je jedini cilj da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu.

Kako se navodi, jedini i zadatak tzv. kosovske policije jeste da teroriše srpski narod na sjeveru Pokrajine.

-Prvo je u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M. M. i to pred suprugom i naočigled petoro dece, a potom je njegov stan detaljno pretresan, uz prisustvo kosovskih specijalaca. Po istom scenariju i diktatu, Kurtijevi specijalci krenuli su u pretres i vršljanje u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Kancelarija je uputila pitanje međunarodnoj zajednici da li Srbi na severu KiM mogu mirno da odu po hljeb, u bolnicu, da odvedu dijete u vrtić ili školu, a da im put ne prepriječe blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu?

-Opsesivna je Kuritjeva želja da podjarmi srpski narod na severu Kosova i Metohije, a tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba s jednim jedinim ciljem da etnički potpuno očisti sever Kosova i Metohije i to naočigled kompletne međunarodne zajednice - navodi se u saopštenju.

Ističe se da ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj da budu izgovor da se srpskom narodu na sjeveru Kosova i Metohije ukinu sva ljudska prava, da „postanu taoci Kuritjevog zločinačkog režima koji crta mete na čelu svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije koje deluju na ovim prostorima okreću glavu od stradanja i progona Srba“.

-Zahtevamo da međunarodne misije zaustave Kurtijevo svakodnevno iživljavanje, da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba i da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i šire, region Zapadnog Balkana - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana