Nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK: Tačijevi advokati zatražili povlačenje iz slučaja

Tanjug
Foto: RTS

HAG - U Specijalizovanim većima u Hagu nastavljeno je suđenje bivšim liderima takozvane OVK, Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseliju, svjedočenjem zaštićenog svjedoka Nj04870.

Tokom suđenja, koje je zatvoreno za javnost, tužilac je u ponedjeljak pročitao njenu pisanu izjavu u kojoj je rekla da su joj pripadnici tzv. OVK oteli i ubili rođaka u okolini Podujeva i objasnila na koji način je nestao njen rođak i kako su se prema njemu ponašali pripadnici tzv. OVK dok je bio u zatvoru, ali i ono što je nakon njegovog ubistva saznala o njemu.

Suđenje je i danas zatvoreno za javnost.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da ima više od 300 svjedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mjesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na sjeveru Albaniji.

Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine na više mjesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana