Naprednjaci apsolutno najbolji po gradovima Srbije

Tanjug
Naprednjaci apsolutno najbolji po gradovima Srbije

BEOGRAD - Uz izbore na republičkom nivou, na kojima je Srpska napredna stranka nedvosmisleno "potukla" svoju političku konkurenciju, rezultati i analize rezultata po gradovima pokazuju da je dominacija naprednjaka apsolutna, te da je značajno uvećana u odnosu na prethodne izbore, 2016. godine.

SNS je, prema jutrošnjim podacima Gradske izborne komisije sa oko 75 odsto biračkih mjesta, na izborima u Novom Sadu osvojio ubjedljivo najveći broj glasova - 58,04 odsto, a slijedi ga SPS sa 11,57 odsto.

Vojvođanski front ima 4,36 odsto, Metla 3,99 odsto, SRS 3,78 odsto, SPAS 3,80 odsto.

Sličan postotak pobjede SNS je ostvario i na lokalnim izborima u gradu Nišu, jer je prema dosadašnjim podacima GIK Niš sa 92 odsto obrađenih biračkih mjesta, osvojio 58 odsto glasova.

Prema tim preliminarnim podacima, SPS je osvojio 8,45 odsto, zatim "Niš moj grad" 4,92 procenata i SPAS 4,83 odsto.

U jednoj od nekoliko dosadašnjih "opozicionih" lokalnih samouprava, Šapcu, SNS je proglasio pobjedu iako još nema potvrđenih, čak ni nezvaničnih rezultata GIK Šabac.

Podaci o izlaznosti u Šapcu takođe zasad nisu dostupni javnosti.

"Novosti" pišu, pozivajući se na izvore u SNS da je kandidat SNS-a za gradonačelnika Šapca Aleksandar Pajić osvojio više od 30.000 glasova te da će imati 38 od 69 odbornika u šabačkom parlamentu.

Njihov glavni rival, Nebojša Zelenović, dosadašnji gradonačelnik Šapca i predsjednik Zajedno za Srbiju, koja je na vlasti od 2000. godine, ostaje, prema tim navodima, u opoziciji.

SNS je političku konkurenciju deklasirao i u Kragujevcu.

Prema podacima kragujevačke izborne komisije od jutros, SNS je osvojio nešto manje od 33 hiljade glasova što je više od dva i po puta više od liste bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, sada potpredsjednika Zdrave Srbije Milana Stamatovića.

Lista Veroljub Verko Stevanović - Svi na ovu stranu (ZS, SPO i BS) zadobila je povjerenje 12.696 glasača.

Tradicionalno uporište Stevanovićevog predsjednika, Milana Stamatovića, Čajetina, prema svim raspoloživim podacima izbornih komisija, izbornih štabova stranaka i koalicija, biće jedina lokalna samouprava u kojoj naprednjaci neće imati vlast.

Lista koju je predvodio lider ZS, koji je 16 godina na vlasti u Čajetini, osvojila je 61 odsto na izborima, dok je daleko ispod lista SNS sa 26 odsto.

Stamatović je na jučerašnjim izborima predvodio koaliciju Zdrave Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Demokratske stranke Srbije.

U Paraćinu je prema podacima izbornog štaba SNS, kao i prema preliminarnim podacima OIK Paraćin, ta stranka odnijela ubedljivu pobedu sa 45,05 odsto osvojenih glasova, dok je lista dosadašnjeg predsjednika opštine Saše Paunovića osvojila 24,2 odsto.

Veliki broj glasova, uz, činjenica je, manju izlaznost - 41,40 odsto, osvojila je lista SNS u Zrenjaninu, koja će, prema podacima GIK-a, imati 62,69 odsto odborničkih mjesta u zrenjaninskoj skupštini ili 42 odbornika od ukupno 67.

Naredna lista, sa gotovo četiri puta manjim brojem mandata, je lista SPS sa 11 odbornika.

U Kruševcu je SNS osvojio 71,94 odsto prema podacima GIK Kruševac, dok je SPS osvojio 11,79 odsto.

U Novom Pazaru je koalicioni partner SNS sa republičkog nivoa, Rasim Ljajić i njegova Sandžačka demokratska partija (SDP) osvojila apsolutnu većinu glasova na lokalnim izborima 52,8, dok je dva i po puta manje glasova osvojio SPP Muamera Zukorlića, 21 odsto.

Stranka Sulejmana Ugljanina - SDA Sandžaka, treća je na izborima u Novom Pazaru i osvojila je 17 odsto glasova, podaci su izbornog štaba SDP.

U Autonomnoj pokrajini Vojvodini, prema podacima pokrajinske izborne komisije, SNS je osvojio 58,41 odsto, SPS 10,32, a manjinski SVM 9,42.

U Skupštini Vojvodine mjesta će imati i Vojvođanski front, SRS, Metla, POKS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana