Napeto na sjeveru KiM; Rafalna paljba kod prelaza Brnjak

G.S.
Foto: Kontakt radio plus Kosovska Mitovica

KOSOVSKA MITROVICA, BEOGRAD - U selu Banje na KiM čuje se rafalna paljba, a selo se nalazi nedaleko od prelaza Brnjak. Kako kažu izvori iz Zubinog Potoka, pucnjava se čuje još od 20 časova. Na KiM je već nekoliko sati napeto, prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, a u Kosovskoj Mitrovici je ogromna tenzija.

Kosovska policija saopštila je da na sjeveru nema povrijeđenih građana ili policijskih službenika. Iz policije je najavljeno da se blokade nastavljaju na nekoliko različitih lokacija na sjeveru u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak. Kosovska policija saopštila je da se na više lokacija večeras čula pucnjava i da je na nekim mjestima bila usmjerena ka pripadnicima policije. Kako su naveli, nema povrijeđenih.

“Pozivajući se na dosadašnje zvanične informacije, nastavljaju se blokade puteva na nekoliko različitih lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu dva granična prelaza Jarinje i Bernjak, koji su zatvoreni za saobraćaj. Za sada nema zvaničnih informacija o povrijeđenim građanima ili policijskim službenicima, stoga pozivamo i apelujemo na sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vijesti koje destabilizuju situaciju i stvaraju paniku. Policija Kosova nastavlja svoje angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbjeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti”, napisali su iz Kosovske policije na Fejsbuku.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić prenio je večeras da je situacija na sjeveru Kosova i Metohije napeta, i da svakog trenutka može da eskalira, da je narod uplašen, i da nastoji na održi mir, što ih je, kaže, zamolio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da neće odustati od suprotstavljanja jednostranim potezima Prištine.

“Ja se nalazim u Rudaru, gde je veliki broj vozila blokirao magistralni put. Dosta je naroda, koji je odlučan da se suprotstavi jednostranim potezima Prištine”, rekao je Rakić večeras oko 23 sata za TV Pink.

Kaže da je srpski narod uplašen, ali veoma odlučan da izdrži do kraja i da se neće povući.

Dodao je da se očekuje da tu stigne i komandant KFOR-a.

“U stalnoj sam vezi i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, on nas je zamolio da ovde održimo mir, da sve protekne mirno, ali je teško u ovoj situaciji bilo šta reći. Situacija je napeta i svakog trenutka može doći do eskalacije. Borimo se da sačuvamo mir, ali borićemo se i da sačuvamo naš narod”, poručio je Rakić.

Na konstataciju da su se čule različite informacije, da su stizale dodatne snage iz Prištine, da je bilo oružanih provokacija na sjeveru, da ima provređenih i ranjenih u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Rakić je odgovorio da se od njih svašta može očekivati, ali da, budući da je na terenu, nema potpune podatke, i da takve informacije ne može potvrdi.

“U komunikaciji sam sa Vučićem, on je molio da sve bude mirno,a ja i ovim putem šaljem poruku, ne znam da li ćemo moći da izdržimo vše ove pritiske, ali ćemo ostati ovde i bićemo ovde uz svoj narod i branićemo ga”, rekao je Rakić.

Na pitanje šta mu je rekao komandant KFOR-a (Ferenc Kajari), Rakić je rekao da nije razgovarao direktno sa njim, ali da očekuje njegov dolazak.

Podsjetio je da je po Rezoluciji SB UN 1244 upravo KFOR jedina oružana sila na KiM.

“Kada se budem video sa njim, mogu da dam više informacija. Tražićemo da zaštiti mir, da zaštiti Rezoluciju 1244 i naš narod”, poručio je Rakić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Generalštaba na Banjici, rekao je Goran Vesić u specijalnoj emisiji na Kurir televiziji.

 

Očekuje se odluka o reakciji države na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana