Napeto na KiM, Patel poručio: SAD će učiniti sve da zaštiti svoje osoblje

Tanjug
Napeto na KiM, Patel poručio: SAD će učiniti sve da zaštiti svoje osoblje

VAŠINGTON - Glavni zamjenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je da SAD "neće oklijevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja" na Kosovu i Metohiji.

Patel je na pitanje portala Pavlović tudej kako će Stejt department, nakon najave Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, reagovati da zaštiti živote američkih vojnika u KFOR-u od jednostranih akcija vlade privremenih institucija, rekao da, iako još nije video konkretne izjave i komentare predstavnika Prištine, SAD "neće oklijevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja i svojih ljudi".

Stejt department je ranije saopštio da SAD u ovom trenutku ne podržavaju bilo kakve poteze za promjenu trenutnog statusa mosta na Ibru i da otvaranje mosta za saobraćaj vozila sada povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je 13. avgusta da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbjednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na sjeveru KiM, ističući da to ugrožava bezbjednost Srba. Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je u četvrtak da bi otvaranje mosta predstavljao opasan potez koji bi ugrozio bezbjednost i opstanak Srba na KiM.

Premijer je istakao da bi otvaranje mosta bila katastrofa i da bi direktno poništilo sve razgovore i dogovore i obesmislilo proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, jer je to njen interes.

On je apelovao, prije svega na zemlje Kvinte, da to ne dozvole, a na KFOR da radi ono što mu je misija. Otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku protive se i KFOR, EU i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana