Najviša odlikovanja Republike Srbije zaslužnima povodom Dana državnosti

Tanjug
Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijeliće večeras odlikovanja - ordenje i medalje zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, među kojima su Orden srpske zastave, Orden Karađorđeve zvijezde, Sretenjski orden i druga.

Orden sprske zastave dodjeljuje za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i drugih država ili međunarodnih organizacija, a autor idejnog rješenja je akademski vajar Mitar Petković.

Orden Karađorđeve zvijezde dodeljuje se za naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju države i njenih građana, a prva osoba koja je dobila ovo priznanje  Ukazom predsjednika Republike Srbije o odlikovanjima povodom Dana državnosti Republike 2012. godine, je srpski teniser Novak Đoković.

Autor idejnog rješenja Sretenjskog ordena je akademski vajar Nikola Vukosavljević, a ovo priznanje se dodjeljuje se za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvjetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Može biti dodijeljen fizičkim licima i institucijama.

Orden zasluga za odbranu i bezbjednost se dodjeljuje Ukazom predsjednika Srbije, za natprosječno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbjednosti. 

Ordenje koje će predsjednik večeras dodijeliti ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine "Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije", a mogu biti dodijeljena u tri stepena.

Pored ordenja predsjednik Vučić će večeras zaslužnim pojedincima i institucijama uručiti i medalje među kojima su Medalja za hrabrost "Miloš Obilić", Medalja za zasluge i Medalja za revnosnu službu.

Medalja za hrabrost "Miloš Obilić" se dodjeljuje se za djela u kojima je do snažnog uticaja došla lična hrabrost ili za djela u kojima je u izuzetno opasnim situacijama u spasavanju ljudskih života ili materijalnih dobara ispoljena izvanredna hrabrost i samopregor.

Medalja za zasluge se dodjeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u svim oblastima života i rada.

Medalja za revnosnu službu takođe ima dva stepena (zlatna i srebrna medalja) i dodjeljuje se za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbjednosti.

Ove medalje se dodjeljuju u dva stepena - zlatni i srebrni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana